Základná dávka v hmotnej núdzi sa zvýši o euro

Dávky v hmotnej núdzi, ktoré sa nemenili od roku 2009, sa od 1. januára 2014 zvýšia. Valorizácia však bude veľmi mierna a týkať sa bude len základnej dávky.

13.10.2013 15:00
Euro, ruka, dávky Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

Jej súčasná vyplácaná suma sa zdvihne o 1,8 percenta, rovnako ako v júli vzrástlo životné minimum. Ak ju teda napríklad odkázaný poberá ako jednotlivec, prilepší si k terajším 60,50 o 1,1 eura. A po novom bude dostávať 61,60 eura.

„V rámci návrhu zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorý má nadobudnúť účinnosť na začiatku budúceho roka, sa základná dávka v hmotnej núdzi v šiestich poskytovaných úrovniach zvýši o 1,8 percenta, a to v súlade s úpravami súm životného minima k 1. júlu 2013,“ potvrdil hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Doplnil, že sociálnemu rezortu už na tieto účely ministerstvo financií schválilo 1,5 milióna eur.

Napätý štátny rozpočet zatiaľ neumožňuje najchudobnejším pridať viac. Možné zvyšovanie ostatných dávok či príspevkov bude podľa hovorcu aktuálne až vtedy, keď sa po legislatívnych zmenách pozitívne prejaví vývoj v čerpaní pomoci v hmotnej núdzi.

Ako Stuška zdôraznil, cieľom nového zákona, ktorý už prešiel prvým čítaním a mal by byť schválený na najbližšej schôdzi parlamentu, nie je škrtenie finančných prostriedkov, ale ich adresnejšie prideľovanie odkázaným. „Ak zákon pomôže zo systému vylúčiť rôznych špekulantov a určité peniaze ušetríme, minister Kažimír ich nechce žiadať späť do rozpočtu. Zostanú nášmu rezortu a budú sa môcť využiť napríklad na navýšenie aktivačného príspevku či príspevku na bývanie,“ uviedol.

Na dávky a príspevky v hmotnej núdzi má nárok jednotlivec alebo spoločne posudzovaná skupina ľudí z jednej domácnosti, ak súhrn ich príjmov klesol pod stanovenú hranicu životného minima. To sa opatrením ministerstva upravuje vždy k 1.¤júlu, momentálne je na úrovni 198,09 eura pre jednu samostatne posudzovanú osobu, 138,19 eura pre každú ďalšiu plnoletú osobu v domácnosti a 90,42 eura pre maloleté dieťa.

Hoci za posledných päť rokov sa životné minimum zdvihlo pre jednotlivca o 12,90, pre spoločne posudzovanú osobu o 9,01 a pre dieťa o 5,90 eura, dávky sa nezvýšili ani o cent. A ani v maximálne vyplácanej sume nedosahujú výšku minima, ba často ani jeho polovicu. V súčasnosti dávky poberá asi 185-tisíc ľudí, no aj so spoluposudzovanými osobami z nich žije asi 400-tisíc občanov.

Aj napriek chystanej valorizácii sa však v konečnom dôsledku úhrnná dávka v hmotnej núdzi môže poberateľom oproti dnešnému stavu ešte viac znížiť. Návrh zákona totiž tiež predpokladá zrušenie dvojeurového príspevku na zdravotnú starostlivosť. Ten sa ako kompenzačný zaviedol v čase, keď sa za každú návštevu lekára platili dvadsaťkorunáčky, známe „zajacovky“. Po zrušení tohto poplatku už ministerstvo práce nevidí na existenciu príspevku dôvod.

Napríklad odkázaná domácnosť dvoch rodičov so štyrmi deťmi, ktorej členovia majú dnes plný nárok na zdravotný príspevok, tak jeho zrušením príde o 12 eur, no valorizáciou si prilepší len o 3,80 eura.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #dávky #dávky v hmotnej núdzi #valorizácia #ministerstvo práce a sociálnych vecí