Na Nobelovej cene za mier má podiel aj Slovensko

Slovensko má podiel na získaní Nobelovej ceny za mier. Najslávnejšie ocenenie dostala Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) a Slovenská republika bola pred piatimi rokmi predsedajúcou krajinou.

13.10.2013 15:41
Nobelova cena, Sýria, OPCW Foto:
Členovia vyšetrovacieho tímu OPCW v modrých prilbách počas vyšetrovania chemického útoku v sýrskom Damasku.
debata (1)

Zároveň majú medzi jej členmi skvelé renomé výcviky chemických inšpektorov, ktoré sa konajú na našom území.

Udelenie pocty pre OPCW ovplyvnila nedávna tragédia. „Udalosti v Sýrii, kde boli použité chemické zbrane, zdôraznili potrebu zvýšiť úsilie zbaviť sa takéhoto arzenálu,“ objasnil Nobelov výbor svoje rozhodnutie o výbere nositeľa ceny za mier. Správu o udelení Nobelovej ceny za mier tejto organizácii uvítal aj slovenský rezort obrany.

„Teší nás to o to viac, že v tejto organizácii sme aktívnym členom, a to vďaka vojenským jednotkám a zariadeniam rezortu obrany, ktoré sa podieľajú na výcviku na území Slovenska,“ uviedla hovorkyňa rezortu Martina Balleková.

Organizácia, ktorá vznikla v roku 1997 s cieľom likvidácie chemických zbraní, sa sústreďuje aj na boj proti terorizmu a kontrolu dodržiavania Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, hromadenia a použitia chemických zbraní. Jej inšpektori kontrolujú priemyselné zariadenia, kde sa vyrábajú látky, ktoré by bolo možné zneužiť na bojové účely.

Medzi inšpektormi sú aj slovenskí experti. Títo chemickí špecialisti majú vysoký kredit. V špeciálnom výcvikovom a testovacom centre ministerstva obrany v Zemianskych Kostoľanoch a Čereňanoch sa totiž od roku 2005 cvičia aj ďalší experti a inšpektori ocenenej organizácie i zahraničných armád. Výcvik je zameraný na analýzy chemických látok, dekontamináciu i prvú pomoc pri zasiahnutí toxickými chemickými látkami. V centre sa tiež robí výskum, vyrábajú sa tam špeciálne chemikálie určené na výcvik, prostriedky na dekontamináciu, robia sa tam i skúšky odolnosti proti pôsobeniu toxických látok. Kurzy civilnej ochrany proti chemickým zbraniam sa robia aj v Slovenskej Ľupči.

Na príprave špecialistov zameraných na prevenciu a ochranu proti chemickým zbraniam nepriamo spolupracuje aj Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského. „Iní ako chemici a biochemici nevyriešia problémy, ktoré spôsobujú chemické zbrane,“ hovorí vedúci katedry analytickej chémie Milan Hutta. Na katedre majú tiež doktorandov z vojenského útvaru, ktorí v laboratóriách vyvíjajú metodiky, ako analyzovať a odhaľovať hrozbu teroristického ú­toku.

Na škole nepoužívajú nebezpečné toxické látky. „Nerobíme výskum bojových otravných látok, ale metodologický výskum,“ hovorí Hutta. Zaoberajú sa analyzovaním látok, ktoré nemusia byť toxické, ich zvýšené koncentrácie však môžu byť dodatočným dôkazom, že v prostredí bolo niečo nebezpečné.

„Často sú to látky, ktoré po sebe nezanechávajú priamo nejaké stopy, ich prítomnosť je však možné odhaliť cez iné látky, na ktoré sa premenia pri účinku alebo zotrvaní v životnom prostredí. U nás sa študujú chemické poznatky, to, ako sa merajú tieto typy látok, akými spôsobmi ich môžeme dokázať či stanoviť, koľko ich je,“ vysvetľuje Hutta.

Upozorňuje tiež na vážny problém terorizmu. „Terorizmus v súčasnosti pravdepodobne využíva všetky možnosti a zamestnáva aj vzdelaných ľudí. Aj z bežného pohľadu banálne látky a chemikálie môžu byť zneužité, preto musí byť obrana a prevencia na vysokej úrovni,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nobelova cena za mier #Organizácia pre zákaz chemických zbraní