Za pôrod sú ochotné ženy zaplatiť aj tisíc eur

Pôrod dnes nie je lacnou záležitosťou. Budúce mamičky čoraz častejšie využívajú nadštandardné služby, ktoré nemocnice ponúkajú.

14.10.2013 20:00 , aktualizované: 15.10.2013 08:00
pôrodnica, nemocnica, Ružinov Foto: ,
V Ružinovskej nemocnici si budúce mamičky môžu prezrieť nadštandardné izby ešte pred pôrodom.
debata (6)

V závislosti od regiónu ženy za ne zaplatia aj od 500 do 1 000 eur. Nemocnice si spoplatňujú nadštandardné bývanie, prítomnosť partnera pri pôrode či výber lekára. Čo je to vlastne nadštandard, neurčuje žiadna legislatíva, nemocnice si tieto služby určujú samy. Dodržať pritom musia zákon o cenách a do poplatku si môžu zahrnúť náklady.

Budúce mamičky si môžu vybrať, kde chcú priviesť dieťa na svet, akým spôsobom a kto bude pri ich pôrode. Viaceré nemocnice umožňujú aj prítomnosť manžela, matky, kamarátky či asistentky, rodička môže mať vlastnú izbu s televízorom aj toaletou, môže rodiť v polosede či do vody, alebo si môže vybrať bezbolestný pôrod.

Najčastejšie chcú mať ženy pri sebe partnera, záujem je aj o výber pôrodníka mimo služby, epidurálnu anestéziu či vlastnú izbu. Nemocnice to považujú za nadštandardné služby a účtujú si za ich poskytovanie poplatky. Samostatná izba vyjde od 20 do 66 eur za jednu noc. Ak je v pôrodnici 4 – 5 dní, suma sa vyšplhá aj na viac ako sto či dokonca dvesto eur. V martinskej nemocnici je k dispozícii aj apartmán za 132 eur za jednu noc.

Vo Fakultnej nemocnici v Nitre na oddelení majú viac druhov nadštandardných izieb. „Jednotlivé izby sa líšia vybavením, prípadne rozsahom sociálneho zázemia,“ uvádza riaditeľ nemocnice Jozef Valocký. Ceny izieb sú od 15 do 35 eur za jednu noc. V nadštandardnej izbe za 35 eur môže prespávať aj manžel pacientky.

zväčšiť Poplatky za nadštandardné služby vo fakultných...
poplatky Poplatky za nadštandardné služby vo fakultných nemocniciach.
zväčšiť Poplatky za nadštandardné služby vo fakultných...
poplatky Poplatky za nadštandardné služby vo fakultných nemocniciach.

Najčastejšou platbou v pôrodniciach je suma za partnera pri pôrode. Túto službu už poskytujú takmer všetky oslovené nemocnice a inkasujú si sumy od 20 do 30 eur za osobu. „Počet sprevádzajúcich osôb pri pôrode môže byť aj viac ako jedna, ale len so súhlasom pôrodníka,“ uvádza hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská. Sprevádzajúca osoba je podľa nej aj dula. Ide o pôrodnú asistentku, ktorá je prítomná pri rodičke a je určitou psychickou podporou.

Najdrahšou službou, ktoré nemocnice poskytujú, je výber pôrodníka, ktorý príde k pôrodu, aj keď sa v tom čase nachádza mimo služby. Najviac – 300 eur sa platí v Bratislave, v iných nemocniciach 230 či 250 eur, najmenej je to 160 eur. Námestník riaditeľa vo Fakultnej nemocnici v Trnave Ján Ušák uvádza, že nemocnica si účtuje za výber konkrétneho pôrodníka 250 eur a epidurálna anestézia stojí 100 eur. „Iné formy pôrodu v nemocnici neposkytujeme, pacientky najčastejšie využívajú nadštandardné izby, tento rok ich využilo 237,“ konštatuje Ušák.

Pôrodníka si zaplatila aj Milada (33), ktorá by mala rodiť o mesiac. „Pre pôrodníka som sa rozhodla preto, lebo moja známa to nechala na náhodu a dopadla tak, že sa o ňu nezaujímal a ja sa tomu chcem vyhnúť,“ tvrdí Milada a dodáva, že chce mať pri pôrode aj manžela a tiež uvažuje aj o nadštandardnej izbe. „Keď som to tak počítala, celé nás to vyjde do 600 eur, zdá sa mi to prehnané, ale radšej chceme mať istotu,“ dodáva.

zväčšiť Poplatky za nadštandardné služby vo fakultných...
poplat Poplatky za nadštandardné služby vo fakultných nemocniciach.

Sociologička Sylvia Porubänová tvrdí, že na výbere lekára a pichnutia epidurálnej injekcie nie je nič nadštandardné. „Je to len taká istota, aby mali rodičia akú-takú záruku, že pôrod bude bez problémov,“ uvádza sociologička.

To, že sú ľudia ochotní za tieto služby platiť také vysoké poplatky, môže podľa Porubänovej súvisieť aj s problémami otehotnenia. „Hodnota tehotenstva a budúceho dieťaťa má obrovskú cenu pre ľudí, ktorí mali problém s počatím a otehotnením a pôrod je potom už len finále mnohých vecí, ktoré musel pár podstupovať a ktoré boli rovnako ťažké, bolestivé a nákladné,“ tvrdí sociologička. Celý pôrod aj predpôrodná fáza – cvičenie a podobne, sa dnes dá podľa nej veľmi dobre speňažiť. Ľudia, aby predišli komplikáciám, tak sú ochotní platiť. „Berú to ako veľkú investíciu alebo vec, ktorá sa v úvodzovkách vyplatí,“ dodáva.

Do nadštandardu by určite tiež nemali patriť alternatívne pôrody, napríklad boxy, pôrody do vody alebo pôrody v inom prostredí, ako je pôrodná sála. Sociologička uvádza aj druhú odvrátenú stranu týchto nadštandardov. Ide hlavne o ženy, ktoré si to nemôžu dovoliť. Majú obavu, že ak nezaplatia, tak nebudú mať adekvátnu starostlivosť a je to podľa nej určitá polarizácia. „Môže tu vznikať istý nátlak, dojem alebo pocit, že ak si to nezaplatíte alebo neurobíte tento krok navyše, tak pomaly nie ste dobrým rodičom,“ konštatuje Porubänová.

Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková dodáva, že služby si vyberá pacientka sama. „Ak ich nechce, tak nemusí, zariadenie ju prijme aj bez toho. Pacientky tieto služby vítajú a sú žiadané,“ dodala hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #ceny #pôrod #nemocnice #pacientka