Nové podozrenia v prípade obvineného kňaza

V prípade kňaza z Nevidzian, ktorého polícia obvinila zo sexuálneho zneužívania 11-ročného dievčaťa, sa objavili nové podozrenia.

15.10.2013 11:10 , aktualizované: 16.10.2013 09:07
debata (49)

Pred dvomi rokmi, keď slúžil na inej fare, v Janíkovciach, mal údajne sexuálne obťažovať ďalšiu tínedžerku. O týchto podozreniach informovala televízia TA3. Nitriansky biskup Viliam Judák mal podľa televízie o tom vedieť a v tichosti farára preložiť práve do Nevidzian. Podľa trestného právnika Ondreja Mularčíka polícia má povinnosť začať nové okolnosti prešetrovať aj napriek tomu, že matka dievčaťa pred dvoma rokmi trestné oznámenie na kňaza nepodala.

Obvinený 47-ročný kňaz pred nástupom na farnosť Nevidzany, kde mal sexuálne zneužívať dievča, pôsobil ako farár v mestskej časti Nitry, v Janíkovciach. Práve tu mal podľa televízie TA3 zhruba pred dvoma rokmi sexuálne obťažovať tínedžerku, ktorá pravidelne chodila na omše. Matka mladej obete prípad neohlásila na polícii, ale o všetkom mala hovoriť priamo s nitrianskym biskupom. Ten podľa televízie vyriešil vec tak, že kňaza preložil z Janíkoviec do Nevidzian.

Nitrianske biskupstvo odmieta, že by zmena pôsobiska obvineného kňaza bola trestom za sexuálne zneužívanie dievčaťa v Janíkovciach. „Bol preložený v rámci bežných prekladov, ktoré biskup robí kvôli aktuálnym pastoračným potrebám diecézy. Preklad kňaza neznamená jeho potrestanie,“ uviedol hovorca biskupstva Miroslav Lyko. Biskup má právo poslať kňaza na tú farnosť vo svojej diecéze, kde ho momentálne potrebuje, a takto to bolo podľa Lyka aj v prípade obvineného farára. Judák informáciu, že mal kryť sexuálne zneužívanie vo svojej diecéze, nechce komentovať až do rozhodnutia súdu. Hovorca zdôrazňuje, že pre biskupa, ktorý podľa neho vždy postupoval v súlade s cirkevnými pravidlami, je celý prípad bolestivou záležitosťou.

Podľa trestného právnika Ondreja Mularčíka je povinnosťou polície začať prešetrovať možné podozrenia zo spáchania trestného činu. „Policajné vyšetrovanie nie je podmienené podaním trestného oznámenia. Hoci v tomto prípade ide len o medializované informácie, majú však nadväznosť na prvý prípad sexuálneho zneužívania a vďaka tomu možno predpokladať, že trestný čin sa naozaj mohol stať,“ vysvetľuje Mularčík. Dva roky od prípadu sú podľa neho krátky čas na to, aby prípad mohol byť premlčaný.

Potvrdzuje to aj Michal Slivka z policajného prezídia: „Polícia nekoná len na základe trestných oznámení, ale môže konať aj na základe vlastných zistení alebo iných podnetov,“ uviedol.

Podľa sociologičky Sylvie Porubänovej cirkev už aj v minulosti riešila sexuálne či finančné škandály svojich kňazov tak, že ich za trest preložila do malých a odľahlých obcí, čo najviac vzdialených od sídla biskupstva. „Biskupi predpokladajú, že kňaz tam bude menej na očiach a tamojším obyvateľom zvyčajne dlhšie potrvá, kým odhalia, čo naozaj stojí za jeho príchodom. Cirkev jednoducho nechce problém vidieť a rieši ho zahrabávaním hlavy do piesku,“ myslí si. Vo väčšine takýchto prípadov sa podľa nej zopakuje scenár z predchádzajúcej farnosti, pretože zmenou miesta sa správanie kňaza nezmení.

Konferencia biskupov Slovenska nechcela komentovať, ako sa k biskupovi postaví, ak sa potvrdí, že celú kauzu chcel ututlať. Podľa konferencie je to predčasné: „Obvinenie sa ešte nepotvrdilo, a preto je potrebné počkať na ukončenie policajného vyšetrovania. Nechajme vyšetrovateľov, aby robili svoju prácu,“ uviedol jej hovorca Jozef Kováčik.

Kňaz z Nevidzian je už viac ako mesiac obvinený zo sexuálneho zneužívania 11-ročného dievčaťa. Nitriansky biskup Judák ho z funkcie odvolal až dva týždne po tom, čo sa začalo policajné vyšetrovanie, a až deň nato, ako na kauzu upozornili médiá. Polícia k prebiehajúcemu vyšetrovaniu nechcela poskytnúť žiadne informácie.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #zneužívanie #Nevidzany