Rezort diplomacie šetrí, zatvorí konzulát v Los Angeles

Rezort diplomacie začal šetriť na slovenských zastupiteľských úradoch v zahraničí, ešte v priebehu tohto roka zatvorí Generálny konzulát v Los Angeles.

15.10.2013 12:00
úrad vlády, výbor, lajčák Foto: ,
Minister zahraničia Miroslav Lajčák.
debata

Ambasádu v Tunise, ktorú chcelo ministerstvo zahraničných vecí zriadiť ešte v priebehu minulého alebo tohto roku, zatiaľ neotvoria. Rovnaký osud má aj zastupiteľstvo v Tripolise, ktoré zatvorili začiatkom roku 2011 počas občianskej vojny v Líbyi a šéf diplomacie Miroslav Lajčák tiež uvažoval o jeho znovuotvorení.

Začiatkom roka zasa úplne uzavreli zastupiteľský úrad v Kuala Lumpur. „Rovnako sme realizovali racionalizačné opatrenia a systémové zmeny v oblasti nájomných vzťahov na niektorých ďalších pracoviskách v zahraničí,“ povedal tlačového odboru rezortu zahraničia Peter Susko. Celý systém sa im podľa Suska podarilo nastaviť tak, že v budúcom roku už nebudú musieť zatvárať ďalšie úrady. „Celková úspora vyplývajúca z úsporných opatrení na zastupiteľských úradoch v zahraničí predstavuje približne jeden milión eur,“ ukončil.

Rezort diplomacie bude mať podľa vládou schváleného návrhu rozpočtu na budúci rok o 1,6 mil. eur menej ako tento rok. „Pokles je zaznamenaný najmä v kapitálových výdavkoch a mzdách, pričom kapitola predpokladá úsporu z uzatvorenia úradov v zahraničí ako aj na disponentoch ústredia,“ píše sa v návrhu rozpočtu. Rezort bude hospodáriť so sumou 115,7 milióna eur. Vlani ministerstvu schválili rozpočet 117,3 milióna eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #Lajčák #Los Angeles #diplomacia #generálny konzlát