V arbitráži je Slovensko bližšie k prehre

Desať mesiacov sa už Slovensko snaží odvrátiť rozsudok v prehratej arbitráži, zdá sa však, že je bližšie k prehre.

15.10.2013 14:56 , aktualizované: 19:10
union Foto: ,
Ilustračné foto
debata (572)

Najvyšší spolkový súd Nemecka rozhodol, že sa nebude zaoberať žiadosťou Slovenska o posúdenie rozhodnutia arbitrážneho súdu v spore s holandskou spoločnosťou Achmea, ktorá vlastní Union zdravotnú poisťovňu. Na jeho základe má Slovensko vyplatiť spoločnosti 25 miliónov eur. Ministerstvo financií stále ráta s možnosťou, že výsledok celej arbitráže zvráti. Spolieha sa na mimoriadnu sťažnosť na Vyššom krajinskom súde vo Frankfurte.

Arbitrážny spor sa vlečie od roku 2008 a týka sa obmedzenia zisku zdravotných poisťovní, ktoré presadila prvá Ficova vláda. Inicioval ho vlastník súkromnej poisťovne Union, ktorý žiada odškodnenie.

V decembri medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že Slovensko musí zaplatiť 22 miliónov eur ako odškodné a tri milióny za súdne trovy vlastníkovi poisťovne Union, holandskej spoločnosti Achmea. Rozhodcovský nález bol vydaný v Nemecku. Štát proti tomuto rozhodnutiu podal mimoriadnu sťažnosť, ktorá je momentálne na Vyššom krajinskom súde vo Frankfurte.

Okrem toho sa Slovensko na tento krajinský súd obrátilo s ďalšou sťažnosťou, v ktorej namietalo, že o arbitráži nemal rozhodovať medzinárodný tribunál, ale vnútroštátne súdy alebo Európsky súdny dvor v Luxemburgu. Vyšší krajinský súd ju zamietol, Slovensko sa s odvolaním obrátilo na Najvyšší spolkový súd. Ten teraz v septembri vyhlásil, že sa tým nebude zaoberať, keďže vo veci už medzitým meritórne rozhodol rozhodcovský súd. Proti tomuto rozsudku sa už nedá odvolať. Medzi riadkami najvyšší súd uviedol, že sa k veci ohľadom právomoci môže vrátiť ešte Vyšší krajinský súd vo Frankfurte v rámci konania o zrušení rozhodcovského nálezu.

Ministerstvo financií tvrdí, že spor považuje za nedoriešený a nič sa na ňom nemení. „Najvyšší nemecký súd nerozhodol vo veci, čo znamená že Slovenskej republike nevyplýva žiadna povinnosť na vyplatenie peňazí,“ uviedol tlačový odbor s tým, že rezort bude naďalej obhajovať záujmy krajiny. Partner advokátskej kancelárie TaylorWessing e/n/w/c Andrej Leontiev odhaduje šance Slovenska, že zvráti doterajšie rozhodnutia, za minimálne. „Keďže ten istý Vyšší krajinský súd vo Frankfurte už raz rozhodol o právomoci rozhodcovskej komisie, šanca, že by rozhodol inak ako pred rokom, je minimálna,“ vraví. Zároveň zdôrazňuje, že aj keď ministerstvo financií s vyplatením peňazí zatiaľ vyčkáva, doterajší verdikt je platný.

Aj vďaka tomu holandská Achmea v máji dosiahla aj to, že luxemburský súd Slovensku zablokoval 30 miliónov eur v aktívach, ktoré tam má štát na účtoch. „Achmea v súčasnosti len hľadá krajiny, kde môže peniaze exekvovať,“ vysvetľuje Leontiev.

Rezort financií tvrdí, že peniaze na luxemburských účtoch sú vo vlastníctve Slovenska až do ukončenia sporu. Ak by sa však verdikt nepodarilo odvrátiť, Slovensko môže prísť aj o viac ako predpokladaných 25 miliónov eur. Táto suma totiž každým mesiacom narastá o 50-tisíc eur. Vlastník Unionu dal k veci krátke stanovisko. „Rozhodnutie Najvyššieho spolkového súdu študujeme a vyjadríme sa k nemu neskôr,“ napísal hovorca Achmey Bert Rensen.

Vládny Smer, ktorý v roku 2007 spolu s koaličnými HZDS a SNS obmedzenie zisku poisťovní presadil, viackrát zopakoval, že si za týmto rozhodnutím stojí. Ministerstvo financií v utorok pripomenulo, že za posledných päť rokov sa súkromným zdravotným poisťovniam vyplatila z verejného zdravotného poistenia takmer jedna miliarda eur vo forme prevádzkových nákladov a zisku.

Slovensko sa sporí s Achmeou aj v ďalšom prípade. Vo februári ohlásili holandskí akcionári arbitráž aj pre pripravované vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní, s ktorým štát počíta ako s jednou z viacerých možností pri zavedení jednej štátnej zdravotnej poisťovne. Vyvlastnenie je podľa Achmey v rozpore s predchádzajúcimi dohodami.

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

572 debata chyba
Viac na túto tému: #Union #arbitráž #Achmea #zákaz zisku