Fronc: Komplexná akreditácia vysokých škôl je mínové pole

Komplexná akreditácia je dnes podľa poslanca NR SR za KDH a bývalého ministra školstva Martina Fronca mínové pole, v ktorom kedykoľvek hrozí výbuch a škandál.

16.10.2013 11:26
martin fronc Foto: ,
Poslanec z KDH Martin Fronc
debata (8)

Ako povedal v stredu na tlačovej besede, KDH preto pripravilo podanie na ústavný súd, ktoré sa týka novely vysokoškolského zákona. KDH navrhuje, aby bola zastavená platnosť paragrafu 84, ktorý zaviedol priamu retroaktivitu pri komplexnej akreditácii.

Fronc pripomenul, že v decembri 2012 bola prijatá novela vysokoškolského zákona, ktorá zaviedla, že vysoké školy pri komplexnej akreditácii budú hodnotené pri zaradení medzi univerzitné aj za obdobie, keď nepoznali kritériá. To je priama retroaktivita. V stredu začíname zberať podpisy pre podanie na ústavný súd,“ povedal Fronc. Poslanec za KDH už hovoril s predstaviteľmi strany Most-Híd, ktorí mu predbežne vyjadrili podporu. „Budem hovoriť s SDKÚ, ale aj ďalšími opozičnými poslancami. Som presvedčený, že 30 podpisov získame,“ povedal.

Komplexná akreditácia všetkých vysokých škôl sa začne na budúci rok v apríli. Nové kritériá na hodnotenie vysokých škôl by mali podľa rezortu školstva priniesť kvalitnejšie študijné programy, čo bude prepojené s ich financovaním. Dôraz by sa mal pri hodnotení klásť najmä na výskum.

Fronc v stredu tiež upozornil, že Akreditačná komisia koná netransparentne. „Podľa zákona má zverejňovať všetky materiály, aj žiadosť vysokej školy o akreditáciu. Odmieta to,“ povedal s tým, že pokiaľ nie je zverejnené, koľko má vysoká škola profesorov, docentov, učiteľov s vedeckým titulom PhD., čo sú parametre, ktoré rozhodujú o osude vysokej školy. „Nepravdivé informácie môžu rozhodnúť, či bude zaradená vysoká škola alebo nebude ako univerzitná škola,“ konštatoval. Podľa neho ministerstvo školstva nedávno zverejnilo na webovej stránke nové kritériá pre akreditácie. Slovenská rektorská konferencia však nemá žiadny oficiálny dokument o kritériách pre akreditáciu.

Za mimoriadne vážne Fronc považuje tiež to, že slovenská Akreditačná komisia, napriek pokusom nie je riadnym členom Európskej asociácie pre hodnotenie kvality vysokých škôl. „Slovensko nie je súčasťou tejto inštitúcie. Nie je riadnym členom,“ povedal s tým, že ostatné krajiny V4 patria medzi jej členov, ako aj napríklad Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Lotyšsko, Nemecko, Francúzsko.

„Z medzinárodného pohľadu slovenská akreditačná komisia nespĺňa kritériá, ktoré sú kladené na akreditáciu vysokých škôl a môže sa stať, že jedného dňa budú spochybnené diplomy zo slovenských vysokých škôl,“ vyhlásil Fronc. Podľa neho v súčasnosti platí dohoda o automatickom uznávaní diplomov. „Ak akreditácia neprebieha podľa dohodnutých medzinárodných kritérií, ak diplomy nemajú vierohodnosť medzinárodného charakteru, môže sa to stať,“ dodal.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #školstvo #univerzity #Martin Fronc #komplexná akreditácia