Ľudová platforma mieni navrhnúť odvolanie Zvolenskej

Zástupcovia trojice strán Ľudovej platformy v stredu opätovne potvrdili zámer navrhnúť odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej. Dôvodom je tender na licencie pre letecké záchranky.

16.10.2013 18:43
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská
debata (24)

Podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolaniu chcú podať v parlamente do konca tohto týždňa. Mimoriadne rokovanie sa má následne uskutočniť do siedmich dní. Podporu zvolania mimoriadnej schôdze okrem SDKÚ, KDH a Mosta-Híd avizuje aj SaS.

Ministerka zdravotníctva vníma väčšinu z argumentov na svoje odvolávanie pozitívne, keďže, ako konštatovala po dnešnom rokovaní vlády, nepovažuje ich za skutočné dôvody. „Zdravotníctvo za jeden a pol roka dostalo zdravotníkov späť k pacientom z ulice,“ povedala s dôvetkom, že sa podarilo naplniť aj cieľ pozdvihnúť platovú úroveň zdravotníkov. Pokračovala, že rezort nepoznačila žiadna veľká ekonomická kauza a verejné obstarávania prebiehajú riadne. „Všetko, čo sme sľúbili, plníme,“ doplnila Zvolenská.

Na margo kritiky rozpočtu pre zdravotníctvo opozičným politikom odkázala, že topiaci sa aj slamky chytá. Svojho predchodcu Ivana Uhliarika (KDH), ktorý ju posiela stanovať pred Úrad vlády, sa pýta, prečo nemal sebareflexiu, keď mal celé zdravotníctvo v uliciach a pacienti prichádzali do prázdnych nemocníc. To bol podľa jej slov dôvod na sebareflexiu. Problém nevidí ani pri tendri na licencie pre letecké záchranky, keďže ho považuje za transparentný.

Rozpočet pre zdravotníctvo neohrozuje len platy sestier a lekárov či chod nemocníc, ale aj zdravie pacientov. Na stredajšej tlačovej konferencii v parlamente to povedal exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Šéfka tohto rezortu Zvolenská by podľa neho mala po zverejnení rozpočtu odstúpiť. Okrem toho jej odporúča ísť stanovať pred Úrad vlády (ÚV) SR dovtedy, kým jej premiér Robert Fico (Smer) nedá pre zdravotníctvo viac peňazí.

„Štát ide historicky platiť najmenej za svojich poistencov, menej ako štyri percentá, je to zhruba o 111 miliónov eur menej ako v uplynulom roku a na jedného poistenca to predstavuje niečo viac ako 30 eur,“ povedal Uhliarik. Zvolenskú považuje za „extrémne slabú, ktorá namiesto toho, aby hľadala peniaze pre lekárov a sestry, hľadá stovky miliónov eur na vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní“. Od Zvolenskej by Uhliarik rád videl koncepciu, ako pomôcť zdravotníctvu a zastaviť zadlžovanie nemocníc. Uhliarik cestu vidí v transformácii nemocníc, ktorú presadzoval ako minister.

Tibor Bastrnák z Mosta-Híd považuje rozpočet pre zdravotníctvo za katastrofu. Správanie Smeru-SD označil za farizejské a poukázal na to, že neplní predvolebné sľuby. Pripomenul, že Smer-SD za minulej vlády žiadal pre poistencov viac a dnes percento ešte znižuje.

„Vláda neplní ani vlastné programové vyhlásenie,“ doplnil podpredseda SDKÚ Viliam Novotný. Pripomenul, že za desať rokov si žiadna vláda nedovolila siahnuť na mechanizmus platieb štátu za svojich poistencov. „Až táto vláda si dovolila siahnuť na tieto štyri percentá. Premiér Fico, minister Kažimír, ministerka Zvolenská určujú platbu štátu za svojich poistencov na budúci rok na 3,82 percenta,“ uviedol Novotný, podľa ktorého toto nie je napĺňaním Programového vyhlásenia vlády.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Ľudová platforma #Zuzana Zvolenská