Mellovi prerušia stíhanie

Príbeh Karola Mella vyzerá ako románová predloha. Najskôr ho roky hľadali a potom s veľkou slávou zadržali v Poľsku. Neskôr ho však už menej slávne po chybe súdov museli pustiť. Mello rezkým krokom vykráčal z basy a zastavil sa až na Belize. Stíhali ho pre podiel na brutálnej vražde v Moste pri Bratislave. Neskôr mu pribudli aj ďalšie, účasť na vražde Petra Čongrádyho, Františka Marka či Jozefa Gudába.

16.10.2013 20:44
Karol Mello, Belize Foto:
Fotografia zadržaného Karola Mella.
debata (12)

Teraz však v týchto prípadoch prokuratúra chce jeho stíhanie prerušiť. Informovala o tom televízia Markíza vo svojom večernom spravodajstve. Podľa viacerých informácií je dôvodom jeho pobyt v Belize. O potvrdenie týchto informácií v stredu žiadala televízia Markíza aj Generálnu prokuratúru SR, tí jej najskôr odpovede prisľúbili, no neskôr sa ozvali s tým, že dozorujúci prokurátor je momentálne mimo úradu a odpovede môžu poslať až v piatok. Stanovisko má však týždenník Plus 7 dní, ktorý dnes s prípadom prišiel a všetky informácie Markíze generálna prokuratúra potvrdila.

„Vo všetkých troch trestných veciach bol Karol Mello vylúčený na samostatné konanie. Vyšetrovanie bude prerušené z dôvodu jeho neprítomnosti a nedosiahnuteľnos­ti,“ uvádza sa v stanovisku prokuratúry. Problémom je aj fakt, že podľa zásady špeciality môžu naše orgány Karola Mella stíhať iba v prípadoch, ktoré im povolia poľské súdy, lebo ho vydali. A to povolenie je zatiaľ iba na vraždu v Moste pri Bratislave.

To znamená, že z iného by ho ani stíhať nemohli. Polícia je ale zatiaľ optimistická. „Osobne si myslím, že ešte aj posudzovanie poľských orgánov nie je ukončené, to znamená, bolo by predčasné komentovať niektoré z týchto rozhodnutí,“ povedal pre televíziu policajný prezident Tibor Gašpar. Aj keby to však išlo, je tu jeden problém. Karol Mello je stále v Belize, preto je tu otázka, či robí polícia ešte nejaké kroky, aby ho dostala späť. „Áno, ale o týchto krokoch z taktických dôvodov nie je tiež možné povedať nič bližšie,“ doplnil Gašpar. Či ho ale nakoniec na Slovensko dostanú, to momentálne nedokáže odhadnúť nikto.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Mello #Belize