Kažimír: Budeme sa snažiť nezaplatiť vlastníkovi Unionu

Ministerstvo financií sa bude snažiť zubami nechtami o to, aby Slovensko vlastníkovi zdravotnej poisťovne Union nezaplatilo ani euro, povedal minister financií Peter Kažimír na štvrtkovej parlamentnej Hodine otázok.

17.10.2013 15:17 , aktualizované: 15:45
vlada, Kazimir Foto: ,
Minister financií Peter Kažimír.
debata (70)

„Spor sa ešte neskončil a bič plieska na konci,“ konštatoval. Minister financií zdôraznil, že informácie v médiách sa nezakladajú na reálnom základe a rozhodnutie súdu bolo len procesným rozhodnutím. „Čo som čítal, to je len rádio Jerevan. Prisnilo sa babe, čo chcela mať,“ dodal. Pripomenul, že arbitráží po celom svete je neúrekom, podľa neho ide o súčasný trend, pretože je výhodné súdiť sa so štátom. „Postupujeme pokojne a potom môžete povedať, či to bolo fér,“ uzavrel minister financií.

„Z vašej odpovede vyplýva, že viete, že máte prúser. Slovensko za vašu babráckosť a tvrdohlavosť Roberta Fica bude platiť,“ konštatoval poslanec za SDKÚ Ľudovít Kaník. Vládny Smer vyzval, aby prehraté milióny zaplatil z vlastných financií. „Premiér vie zháňať peniaze vlastnou hlavnou,“ odkázal Kaník Kažimírovi. Poslanec za SDKÚ ministrovi financií položil otázku: „Vážený pán minister, rozhodnutie Najvyššieho spolkového súdu Nemecka výrazne znížilo šance SR zvrátiť prehratú arbitráž vo veci protiústavného zákazu zisku, ktorý presadila vaša prvá vláda. Budete garantovať vlastnou hlavou škody, ktoré vznikajú našim občanom?“

Slovensko bude musieť zaplatiť 25 miliónov eur vlastníkovi zdravotnej poisťovne Union, holandskej spoločnosti Achmea, ktoré jej priznal arbitrážny súd v decembri minulého roka. To, že rozhodnutie arbitrážneho súdu o odškodnení bolo v poriadku, údajne konštatoval aj Najvyšší spolkový súd Nemecka. Informácie priniesli SME i Hospodárske noviny na svojich internetových portáloch. Denníky vychádzajú z tvrdení advokátov Andreja Leontieva a Radovana Pala z advokátskej kancelárie Taylor Wessing e/n/w/c.

Slovensko odmietlo zaplatiť náhradu Achmei za zákaz zisku zdravotných poisťovní z roku 2007, odvolalo sa na to, že arbitrážny tribunál nemal právomoc rozhodovať tento spor. Na nemeckom súde sa preto snažilo o zrušenie jeho rozhodnutia. Najvyšší spolkový súd Nemecka podľa SME i Hospodárskych novín námietke nevyhovel. „Išlo tu o poslednú inštanciu po tom, ako rozhodcovský súd tzv. medzinárodným nálezom potvrdil, že má právomoc rozhodovať predmetný spor a po tom, ako toto rozhodnutie potvrdil aj Vyšší krajinský súd vo Frankfurte,“ uviedli právnici pre denník.

Arbitrážny súd koncom minulého roka rozhodol, že Slovensko porušilo bilaterálnu investičnú dohodu s Holandskom a uložil SR povinnosť zaplatiť poisťovni Achmea náhradu škody vo výške 22 mil. eur, ako aj uhradiť tri mil. eur za trovy konania. Keďže Slovensko odmietlo kompenzáciu uhradiť, luxemburský súd ešte v máji tohto roka nariadil zablokovanie 29,5 mil. eur slovenských aktív, na ktoré vykonáva exekúciu vlastník Unionu. Rozhodnutie súdu berie do úvahy výšku pohľadávky, ktorú má Achmea voči Slovenskej republike.

Vláda zmrazí platy ústavných činiteľov, tvrdí Kažimír

Vláda podľa ministra financií Petra Kažimíra zmrazí platy ústavným činiteľom. Ako povedal vo štvrtok, návrh na zmrazenie platov je zapracovaný v návrhu štátneho rozpočtu na rok 2014. Kažimír tak reagoval na štvrtkové vyhlásenia Daniela Lipšica, podľa ktorých by sa poslancom NR SR mali zvýšiť príjmy na budúci rok o približne 800 eur. Poslanci si majú prilepšiť na mzdách, náhradách, príspevkoch na asistentov a kanceláriu 800 eur mesačne.

NOVA preto počas dňa do parlamentu predložila návrh novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorým chce zabrániť valorizácii príjmu poslancov NR SR, ale aj sudcov a prokurátorov. „Je to príklad ako neuveriteľná snaha zaujať za každú cenu pomúti rozum. Odporúčam Lipšicovi, aby sa vyhol trápnostiam,“ vyhlásil Kažimír.

Vláda podľa Lipšica rada predstiera solidaritu, ale zdravotné sestry nechá stanovať pred úradom vlády, pričom pracujú za smiešne mzdy. Vláda garantuje ceny plynu a poslanci si majú prilepšiť na mzdách a náhradách 800 eur mesačne. Zároveň pripomenul, že od vypuknutia krízy sa platy ústavných činiteľov zmrazovali. „Je to správne, je to prejav solidarity,“ povedal s tým, že prvý takýto návrh podal on ako opozičný poslanec už na jeseň v roku 2008. Vláda mala podľa Lipšica dosť času pripraviť takýto návrh, ale neurobila to.

Podpredseda SDKÚ Ivan Štefanec tvrdí, že v žiadnych materiáloch nenašiel zvyšovanie platov ústavných činiteľov. Zmrazenie platov je podľa neho správne. Zároveň upozornil, že podľa ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti do 31. decembra 2017 platí, že ak výška dlhu dosiahne 53 percent podielu na hrubom domácom produkte a zároveň nedosiahne 55 percent tohto podielu, znížia sa platy členov vlády na úroveň ich platov v predchádzajúcom rozpočtovom roku.

„Vláda tento rok prekročila ďalšiu hranicu zákona. Dlh dosahuje 54,9 percenta,“ uviedol Štefanec s tým, že zákon síce nehovorí o poslancoch parlamentu, ale s nimi súvisí, pretože napríklad plat člena vlády sa odvíja od platu poslanca NR SR.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #platy #Union #Kažimír #arbitráž #štátny rozpočet #Daniel Lipšic