Opozícia zbiera podpisy, chce odvolávať Zvolenskú

Za kolegami z SDKÚ, KDH a strany Most-Híd, ktorí budú iniciovať mimoriadnu schôdzu na vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej, stojí aj ďalšia opozičná strana SaS. Odvolávať ju chcú pre tender na vrtuľníky. Strany aktuálne zbierajú podpisy na zvolanie schôdze, v piatok ich odovzdajú do parlamentu.

17.10.2013 16:01
Zvolenska Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (29)

Ako uviedol predseda SaS Richard Sulík, tender na vrtuľníky je jednoznačne dôvodom na odvolanie Zvolenskej. „Ministerka zdravotníctva nesie za päťdňové vákuum pri poskytovaní vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby v Trenčianskom a Bratislavskom kraji nielen politickú zodpovednosť, ale zodpovednosť aj ako manažér,“ vyhlásil Sulík. Ako avizoval, poslanci za SaS budú hlasovať za jej odvolanie. „Čudujeme sa však, že neodstúpila sama,“ vyhlásil predseda SaS. Všetky štyri spomínané opozičné strany Zvolenskú v posledných týždňoch niekoľkokrát vyzvali k vyvodeniu osobnej zodpovednosti.

Predstavitelia OĽaNO sú vo vyjadreniach opatrnejší. Na schôdzi sa podľa poslanca NR SR Jozefa Viskupiča zúčastnia. Či vyslovia ministerke nedôveru, neuviedol. Ako Viskupič skonštatoval, na základe predložených argumentov budú hlasovať podľa svojho svedomia a presvedčenia. Spôsob konania KDH, SDKÚ a Mosta-Híd pri návrhu na mimoriadnu schôdzu nepovažuje OĽaNO za šťastný.

„Chápeme a rešpektujeme dôvody, ktoré vedú iniciátorov k odvolávaniu ministerky a k iniciovaniu schôdze. Náš klub však nebol pri iniciovaní schôdze oslovený,“ uviedol Viskupič. V prípade spomínaného tendra podľa strany ide o zlyhanie úradníkov, kde vedenie rezortu reagovalo oneskorene a postupovalo v zmysle zle nastaveného zákona. OĽaNO chce preto presadiť legislatívne zmeny. „Tento prípad by mal byť teda poučením, že zložitá spleť právnych predpisov nevyhovuje, treba ich zmeniť a zabrániť opakovaniu podobných zlyhaní,“ dodal Viskupič.

Ministerka Zuzana Zvolenská sa ešte v stredu na margo svojho odvolávania vyjadrila, že skutočné dôvody tu nie sú. Za rok a pol, čo je vo funkcii sa podľa jej slov podarilo dostať zdravotníkov z ulíc späť k pacientom. Za jej predchodcu Ivana Uhliarika štrajkovali lekári. „Ten primárny cieľ pozdvihnúť celkovú platovú úroveň v zdravotníctve sa darí napĺňať, pretože všetkým skupinám zdravotníkov sa v minulom roku platy navýšili. Sestrám, lekárom aj iným zdravotníckym pracovníkom,“ vyhlásila.

Ako pokračovala, za jej pôsobenia nebola ani žiadna veľká ekonomická kauza a všetko, čo bolo sľúbené, aj plnia. Aj v prípade tendra, pre ktorý čelí kritike opozície, je presvedčená, že zákon dodržali. Pripomína, že celý čas bola na území Slovenska zabezpečená zdravotná starostlivosť. „Takže ani jeden z týchto dôvodov nie je relevantný,“ skonštatovala Zvolenská.

Na zvolanie mimoriadnej schôdze je potrebných 30 podpisov. Od podania návrhu bude mať predseda parlamentu sedem dní na zvolanie zasadnutia. Záchranárske vrtuľníky z Bratislavy a z Trenčína nelietali od 12. do 16. septembra tohto roka. Rezort zdravotníctva stihol do ukončenia platnosti predchádzajúcich licencií vybrať nového prevádzkovateľa len pre päť zo siedmich vrtuľníkových ambulancií.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Ľudová platforma #Zuzana Zvolenská #SASKA