Matica volí predsedu, Tkáčovi vykričali, že je manipulátor

Medzi členmi Matice slovenskej to vrie a rozhádaní delegáti na najbližšie štyri roky volili predsedu a vedenie najstaršej národnej inštitúcie.

18.10.2013 18:11
Matica slovenská, matičiari Foto: ,
Matičiari volia predsedu nového predsedu.
debata (70)

Do opozície proti súčasnému predsedovi Mariánovi Tkáčovi sa postavil choreograf a podpredseda Matice Igor Kovačovič a spisovateľ a člen výboru Matice Roman Michelko. Tkáčovi odporcovia už dopredu avizovali, že voľby môžu byť zmanipulované. Za Tkáčom mala stáť zhruba polovica krajov a väčšina miestnych zväzov.

V Martine sa zišla asi päťstovka delegátov, ktorá mala rozhodnúť o novom predsedovi. Ten bude viesť Maticu najbližšie štyri roky. Na zhromaždení sa proti sebe postavili dve znepriatelené skupiny. Na jednej strane sú priaznivci súčasného predsedu, proti nemu väčšina výboru, ktorý je najvyšším orgánom tejto inštitúcie a ich podporovatelia.

Slávnostné otvorenie, pri ktorom sa napríklad s delegátmi modlil emeritný arcibiskup Ján Sokol, malo síce pokojný priebeh, no pred pracovnou časťou sa začali rozbroje už napríklad kvôli členom pracovného predsedníctva. Niektorí delegáti totiž vyčítali predsedovi, že nečítal všetkých členov predsedníctva. Správca Nadácie Matice slovenskej Jozef Steiner nazval Mariána Tkáča pred ostatnými delegátmi „manipulátorom“. Tkáč zase niekoľkokrát vyzval delegátov zhromaždenia, aby pokračovali v rokovaní.

Oponenti predsedovi vyčítajú, že robí rozhodnutia bez diskusie, ale najmä to, že bol evidovaný ako spolupracovník ŠTB, čím má poškodzovať dobré meno Matice. „Nestaňme sa spoluvinníkmi týchto nemorálností, obroďme a morálne očistime Maticu Slovenskú!“ vyzývali letáky, ktoré sa objavovali pred slávnostným začiatkom volebného dňa.

„Už sa tá trauma s predsedom ťahá tri roky. Ja osobne som presvedčený, že tento predseda veľa spravil pre Maticu, uvidíme, ako sa rozhodnú delegáti. Stanovy nám hovoria, že by sme mali každé štyri roky voliť predsedu, no a teraz je tá doba. Očakávam zmeny, hlavne v oblasti členov výboru,“ povedal delegát z Levíc, ktorý však neprezradil meno.

Kritici obvinili Mariána Tkáča, že urobil kroky, aby 18 delegátom zamedzil prístup na valné zhromaždenie s cieľom ovplyvniť výsledok voľby predsedu, ale aj ďalších volených orgánov. Členské ústredie vraj odmietlo zaregistrovať 18 miestnych odborov, ktoré chceli na zhromaždenie nominovať svojich zástupcov. „Ak výsledky volieb budú tesné, teda ak rozdiel bude 18 a menej hlasov, napadneme výsledky týchto volieb na súde,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré podpísali 17 signatári.

„Ja sa skôr pýtam, či náhodou nie je špekulatívne to, keď niekto po termíne narýchlo zvolá valné zhromaždenie, aby získali 18 hlasov nevieme akého charakteru. Predsa každý spolok má nejaké pravidlá. Matica mala pravidlo také, že do konca augusta sa prihlasovali a vznikali nové odbory,“ povedal na obranu Tkáč.

Voľba je tajná, do funkcie predsedu Matice bude zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu odovzdaných platných hlasov prítomných delegátov.

© Autorské práva vyhradené

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská #vlastenectvo #Marián Tkáč #národniari