Martvoň podá v pondelok trestné oznámenie na Hlinu

Poslanec za Smer Anton Martvoň podá v pondelok trestné oznámenie na nezaradeného poslanca Alojza Hlinu, ktorý ho začiatkom septembra pri prerokúvaní novely zákona o súdnych exekútoroch fyzicky napadol v rokovacej sále parlamentu. Hlina bude čeliť trestnému oznámeniu za útok na verejného činiteľa a výtržníctvo.

19.10.2013 12:30
Anton Martvoň Foto: ,
Anton Martvoň
debata (14)

„Zrušili sme poslaneckú imunitu. Pán Hlina musí niesť zodpovednosť za svoje činy, rovnako ako všetci ostatní bežní ľudia. Poslanecký mandát dnes už nikoho nechráni. Fyzické útoky sú neprijateľné v živote ako takom, nielen v pléne NR SR. Ak chceme viac slušnosti v spoločnosti, musíme ísť príkladom,“ povedal Martvoň. Trestné oznámenie podáva podľa vlastných slov aj ako upozornenie pre všetkých 20-tisíc poslancov obecných a mestských zastupiteľstiev, ktorých rokovania sa niekedy vedú v rovnako vypätej atmosfére ako v národnom parlamente.

Hlina napadol Martvoňa počas prednášania faktickej poznámky, ten vtedy hovoril o tom, že Hlina kritizuje exekútorov, ktorí chcú očistiť a zlepšiť fungovanie svojho stavu a pritom sám zbohatol na predávaní alkoholu mladistvým. Hlina k nemu pristúpil a zhodil ho zo stoličky. Nezaradený poslanec podľa vlastných slov na Martvoňa nezaútočil. „Keby som ho napadol, ležal by na áre,“ vravel. Hlina vysvetlil, že len konal ako muž a slobodný občan brániaci svoje práva. Martvoňovi Hlina vyčíta, že žije vo svete, kde môže urážať a pokorovať ženy.

Hlina sa za útok na Martvoňa už ospravedlnil všetkým poslancom s výnimkou samotného Martvoňa. Zároveň začiatkom októbra podal na generálnu prokuratúru trestné oznámenie na Martvoňa za trestný čin vydierania. „Páchateľ Anton Martvoň sa tohto konania dopustil tak, že núti poškodeného, aby niečo konal – t.j. verejne sa ospravedlnil jeho osobe, inak bude trestne stíhaný,“ vysvetlil Hlina v oznámení. Martvoň sa predtým vyslovil, že na Hlinu podá trestné oznámenie za fyzický útok na jeho osobu, ak sa mu Hlina verejne neospravedlní do začiatku októbrovej schôdze parlamentu.

Martvoň s podaním oznámenia najprv váhal, nevedel posúdiť, či pri Hlinovom útoku išlo o skrat alebo úmysel. Po Hlinovom trestnom podaní je podľa Martvoňa jasné, že Hlina sa mu usiluje dlhodobo škodiť.

Hlinovým útokom na Martvoňa sa zaoberal aj mandátový a imunitný výbor, konštatoval stav legislatívnej núdze, prípad zatiaľ nedoriešil.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #napadnutie #Alojz Hlina #Anton Martvoň