Donúti ďalší útok psa na dieťa poslancov konať?

Po dvoch týždňoch ďalší krvavý útok psa. S podobným scenárom aj výsledkom. Argentínska doga najnovšie napadla osemročného Mateja Knoblocha, ktorý sa v nedeľu hral na ulici v Leopoldove.

21.10.2013 18:50
Leopoldov, pes, pohryzenie Foto: ,
Na Piešťanskej ulici v Leopoldove dohrýzla argentínska doga osemročného chlapca.
debata (16)

Podobne mohol dopadnúť aj ďalší chlapec, ktorý sa s Matejom hral. V poslednej chvíli sa mu pred besniacim psom podarilo preliezť cez plot, čo ho zachránilo. Ani množiace sa útoky psa na človeka však dosiaľ neprinútili politikov k urýchleniu prijatia zákona o sprísnení chovu psov.

K dráme na Piešťanskej ulici vedľa bývalého kina došlo v nedeľu po 17. hodine. Matej bol na návšteve u príbuzných a von sa šiel hrať so svojím bratrancom. Z otvorenej brány od susedov vybehol pes, ktorý začal z ničoho nič útočiť na deti. Kým jednému z chlapcov sa podarilo preskočiť plot, Mateja pes brutálne dohrýzol.

„Chlapec mal závažné skalpačné poranenie hlavy a hryzné rany po celom tele. Leteckí záchranári ho na mieste ošetrili a transportovali do Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave, kde musel podstúpiť operáciu,“ uviedla hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Turočeková. Jeho stav sa podarilo stabilizovať. Polícia začala prípad vyšetrovať ako ublíženie na zdraví.

Okolie radšej mlčí

Rodina aj susedia sú z útoku zhrození. Na chodníku vedľa bývalého kina je ešte viditeľná zaschnutá krv z útoku. Aj keď medzi rečou susedia hovoria, že by boli za sprísnenie chovu psov, kvôli susedským vzťahom sa k tomu otvorene vyjadrovať nechcú.

Dom majiteľov psa, ktorý útočil, bol v pondelok tichý a mal zatiahnuté rolety. Aj keď pred ním stálo auto, nik neotváral.

Smutnú udalosť nechce komentovať ani Matejova mama. Pravda ju v pondelok zastihla pri návrate z bratislavskej nemocnice, kde leží jej syn.

Strach miestnych je v týchto dňoch cítiť aj v základnej škole, do ktorej chodí aj Matej. „Určite to poznačilo život v škole, deti o tom rozprávali,“ hovorí zástupkyňa riaditeľky Renáta Miklošová. Pripúšťa tiež, že niektorí rodičia si po dieťa prišli v pondelok skôr. Učitelia vraj školákov varovali, že na zvieratá si treba dať pozor.

„Človeku sa tlačia slzy do očí, keď si predstaví, čo sa tu stalo. Toto je problematika všetkých bojových plemien, keď takýto pes zaútočí, nemá šancu ubrániť sa ani dospelý, nieto ešte dieťa,“ hovorí poslanec mestského zastupiteľstva v Leopoldove Róbert Gergič. Nejde pritom vraj o prvý prípad tohto druhu v meste, hoci je zatiaľ najvážnejší. Upozorňuje, že práve na základe takýchto útokov by sa mali zmeniť zákony.

Prísnejší zákon v nedohľadne

Aj keď útočiace psy sa v poslednom čase vyskytujú čoraz častejšie, prísnejšia regulácia je stále v nedohľadne. Ministerstvo pôdohospodárstva ešte na jar predložilo do parlamentu novelu zákona, kde navrhovalo sprísnenie chovu pre 14 bojových plemien. Pod tlakom chovateľských organizácií a psičkárov však členovia výboru pre pôdohospodárstvo zoznam vypustili. Sprísnený chov sa má po novom týkať len psa, ktorý už raz na človeka zaútočil. O tomto návrhu mali poslanci rokovať na septembrovej schôdzi, no nestalo sa tak. Po útoku spred dvoch týždňov sa niektorí z nich vyjadrili, že návrh zákona by mohli zaradiť už na októbrovú schôdzu. Tá sa už pomaly končí a v jej programe sa stále nič nezmenilo.

O tom, kedy politici začnú konečne účinne predchádzať útokom psa na človeka, nevedia ani v Národnej rade. Jej hovorkyňa Darina Jahelková odkázala Pravdu na ministerstvo pôdohospodárstva. „Ministerstvo je pripravené kedykoľvek prepracovaný návrh predložiť do parlamentu a posledné medializované prípady útokov psov na človeka sú a aj budú pre túto iniciatívu motivačné,“ uviedol Peter Hajnala z rezortu. Dodal však, že o ďalšom vývoji zákona môžu rozhodnúť jedine poslanci.

Takmer k identickému útoku argentínskej dogy došlo nedávno v Malženicich. Päťročný chlapec s mnohopočetnými ranami na tvári a zadnej časti tela po ňom musel podstúpiť náročnú operáciu. Jeho zdravotný stav je dnes už stabilizovaný a lieči sa ambulantne.

V súčasnosti dostane držiteľ psa, ak nezabráni jeho útoku na človeka, pokutu do výšky 165 eur v priestupkovom konaní. Pretože ide len o priestupok, polícia nevedie žiadne štatistiky o počte útokov psov na človeka a následných trestoch pre ich majiteľov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentínska doga #útok psa #Leopoldov