O vstup do VOP Trenčín bojujú česká a slovenská firma

O vstup do Vojenského opravárenského podniku v Trenčíne s vyše tristo zamestnancami majú záujem dve firmy: česká spoločnosť STV Group a slovenská firma MSM Martin.

22.10.2013 10:00
Trenčín, VOP Foto: ,
Vojenský opravárenský podnik (VOP) v Trenčíne.
debata

V obálkach, ktoré v pondelok otvorila výberová komisia na ministerstve obrany, boli podľa informácii Pravdy súťažné ponuky práve týchto firiem. Jedna z nich by tak mohla od januára budúceho roku pomôcť zachovať výrobu v Trenčíne a ešte aj zvýšiť počet zamestnancov.

Podľa hovorkyne ministerstva Martiny Ballekovej strategického partnera vyberie výberová komisia do 15 dní.

Víťazná spoločnosť dostane opravárenský podnik do prenájmu na päť rokov. Jej úlohou bude rozšíriť výrobu a zachovať zamestnanosť. Rezort obrany očakáva, že strategický partner vytvorí približne 200 nových pracovných miest. Rovnako má štátnemu podniku zabezpečiť zákazkové krytie tak, aby spoločnosť nebola závislá od zákaziek z rezortu obrany.

Podnik odštartoval proces výberu strategického partnera koncom júla. Kritériá, ktoré bude komisia pri vyhodnocovaní ponúk posudzovať, sú: výška nájomného (50 percent), kúpna cena za predávaný obežný majetok (10 percent) a počet pracovných miest, ktoré sa záujemca zaviaže zachovať na obdobie päť rokov (40 percent). „Vedeniu rezortu obrany sa v minulosti osvedčil už vstup strategického partnera do Vojenského opravárenského podniku Nováky, kde sa podarilo nielen zachovať zamestnanosť, ale aj mierne navýšiť mzdy,“ uviedla Balleková. Strategický partner by mal do podniku vstúpiť k 1. januáru 2014.

Česká spoločnosť STV Group so sídlom v Prahe má vo viacerých okolitých krajinách dcérske spoločnosti a prevádzky. Zaoberá sa najmä exportom munície, náhradných dielov na pozemnú a leteckú techniku vrátane generálnych opráv tejto techniky.

Slovenská spoločnosť MSM sa v roku 2004 pretransfor­movala a majetkovo do nej v roku 2009 vstúpil najväčší český zbrojársky holding Excalibur Army. Od začiatku roka prevzala firma aj Vojenský opravárenský podnik Nováky vrátane technologického vybavenia a zamestnancov. Vo vojenskej oblasti MSM vyrába, opravuje a obchoduje s vojenskou technikou, zbraňami, muníciou a výstrojným materiálom.

VOP Trenčín má v súčasnosti viac ako 300 zamestnancov. Zameriava sa predovšetkým na opravu kolesovej techniky, výrobu podvozkov pre autobusy a základy pre kontajnery pre poľné nemocnice. Do konca roka sú pre podnik zabezpečené zákazky z rezortu obrany, ale pre ich nedostatok je z dlhodobého hľadiska situácia v podniku neudržateľná. Ministerstvo chce výberom strategického partnera podnik stabilizovať a zabezpečiť zachovanie zamestnanosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Vojenský opravárenský podnik #STV Group #MSM Martin