V Novákoch vybuchol granát, ťažko zranil pyrotechnika

Pri výbuchu granátu vo vojenskom Centre testovania munície v blízkosti Vojenského opravárenského podniku (VOP) Nováky utrpel 36-ročný pyrotechnik rozsiahle poranenia.

22.10.2013 11:20 , aktualizované: 23.10.2013 09:29
VOP Nováky, muničný sklad Foto:
Vojenský opravárenský podnik v Novákoch
debata (27)

Ako informovala trenčianska policajná hovorkyňa Elena Antalová, granát mu vybuchol v ruke počas skúšky funkčnosti na strelnici krátko pred 10:00.

Záchranári po prvotnom ošetrení previezli muža do bojnickej nemocnice vo vážnom stave so zranením hlavy, brucha a ruky. Ako informoval hovorca Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Boris Chmel, ďalšia posádka na mieste ošetrovala niekoľko ľudí, ktorí utrpeli šok.

Ministerstvo obrany (MO) SR urobí všetko pre to, aby sa dnešný výbuch vyšetril a zistila sa príčina nešťastia. Vyhlásil to štátny tajomník MO SR Miloš Koterec s tým, že rezort obrany preveril situáciu a vyšetrovanie udalosti sa už začalo.

„Hlavne nám v súčasnosti záleží na tom, aby sa zranený pán inžinier uzdravil. Jeho zdravotný stav je stabilizovaný a je prevezený do Fakultnej nemocnice v Martine,“ uviedol Koterec.

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek pripomenul, že minulý rok v marci došlo k podobnej nešťastnej udalosti, pri ktorej zahynul jeden zamestnanec muničného skladu, kde došlo k výbuchu granátu URG-86. „Opatrenia, ktoré sme urobili, boli okamžité, zrušili a zakázali sme používanie týchto granátov v celých silách. Ten zákaz platí dodnes,“ upozornil s tým, že každý jeden granát je röntgenovaný a röntgenovanie vykonáva špeciálne pracovisko, ktoré majú ozbrojené sily tiež v Novákoch.

„Do dnešného dňa bolo skontrolovaných 68 000 kusov granátov URG-86 z celkového počtu 208 000. Zistili sme u týchto granátov viacero chýb, najväčším problémom sú chýbajúce dištančné kolíky. Vyžiadali sme si laboráciu týchto granátov a celú sériu sme začali prelaborovávať,“ doplnil s tým, že sériu, v rámci ktorej došlo k výbuchu uplynulý rok, nekontrolovali, ale úplne zničili.

Granáty, ktoré v utorok prechádzali testovaním, boli podľa slov Vojteka prekontrolované predchádzajúci deň röntgenom a všetky granáty vykázali všetky mechanické časti. „Dnes boli vykonávané funkčné skúšky granátov. Celkovo odskúšali 23 granátov, ktoré vykazovali všetky známky správnosti, pravdepodobne pri odhode 24. granátu došlo k jeho iniciácii. Zamestnanec mal všetky ochranné prvky, ktoré mal mať, napriek tomu utrpel zranenia,“ dodal Vojtek.

Udalosť budú vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní, ozbrojené sily budú podľa slov Vojteka v utorok kontrolovať, čo sa vlastne stalo. „Odborníci budú skúmať, ako mohlo dôjsť k iniciácii granátu, keď tam boli všetky mechanické časti, tak ako majú byť,“ ozrejmil.

Ako uzavrel Vojtek, je možné, že výsledkom záverečných opatrení bude, že sa tohto typu granátov už vôbec nebude nikto dotýkať a všetkých zostávajúcich 130 000 granátov spália.

Trenčianska krajská policajná hovorkyňa Elena Antalová ubezpečila, že obyvatelia z okolia sa nebezpečenstva výbuchu obávať nemusia.

V granáte mohla chýbať súčiastka

Normálne fungujúci granát sám od seba nevybuchne pri páde ani pri kotúľaní. Ak teda k niečomu takému došlo, mohla to spôsobiť najskôr chýbajúca súčiastka, na ktorú sa zabudlo pri skladaní. Takto odhaduje príčinu včerajšej nehody v Novákoch skúsený pyrotechnik Ján Appel.

Zdroje z prostredia vyšetrovania hovoria o tom, že granát mal vybuchnúť napriek tomu, že bol zaistený bezpečnostnou poistkou. Ako sa niečo také môže stať?
Len čo granát funguje, teda je poskladaný z rôznych komponentov, ktoré doň prináležia, tak by sa to nemalo stať. Je tu istota poistiek, ktorá je obzvlášť pri type URG-86 niekoľkonásobne predimenzovaná. Nemôže sa stať, že by pri páde, jeho kotúľaní alebo niečom podobnom zaistený granát len tak vybuchol. Vždy tam musí byť nejaká chyba a na 99 percent to býva, že chýba komponent, ktorý spôsobí takúto nešťastnú náhodu. Stalo sa už aj v minulosti, že došlo k nechcenému výbuchu granátu, dôvodom bola konštrukčná chyba. Tá má zväčša pôvod v skladaní granátu.

Podľa ministerstva obrany granát vybuchol počas skúšky funkčnosti. Robí sa práve počas nej rozoberanie a skladanie granátu?
To je záležitosť technologického postupu, preto je ťažko povedať, aký postup bol zvolený v tomto prípade. Či spočívala táto skúška aj v rozobratí granátu alebo bola len čisto bežná, neviem.

Ministerstvo obrany po vlaňajšom nešťastnom výbuchu granátu nechalo skontrolovať všetky granáty, pri ktorých bolo podozrenie, že sú chybné. Prechádzali röntgenovou kontrolou. Ak by bol daný granát zle skonštruovaný, nemala to odhaliť takáto kontrola?
Mala by, samozrejme.

Je typ granátov URG-86 poruchový alebo ide o výnimočné chyby?
V minulosti boli veľmi spoľahlivé a nestávalo sa, že by zlyhali. Ak si dobre pamätám, k prvým prípadom nehody tohto typu granátu patril až výbuch z minulého roka.
(pk)

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Nováky #granát #zranenia #vojenský útvar