Babiš nebol tajným spolupracovníkom ŠtB, myslí si Žitný

Andrej Babiš ako agent komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) bol vyfabrikovaný jej príslušníkmi. Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného to vyplýva z nepriamych dôkazov, ktoré obsahuje zväzok ŠtB s krycím menom Bureš, vedeným na meno podnikateľa.

22.10.2013 14:09
Andrej Babišš Foto: ,
Andrej Babiš.
debata (14)

Žitný bol podpredsedom lustračnej komisie, ktorá zisťovala, či niekto bol alebo nebol vedomým spolupracovníkom ŠtB. Je presvedčený, že Babiš tajným spolupracovní­kom nebol.

„Neobsahuje presvedčivé dôkazy, že by pán Babiš spolupracoval so Štátnou bezpečnosťou ako agent alebo dôverník,“ napísal Žitný po preštudovaní zväzku Bureš. V dokumentácii sa podľa neho nenachádza žiadny záznam o podaní aspoň jednej agentúrnej správy a poukázal napríklad aj na to, že aj keď bol Babiš tri roky v Maroku, jeho zväzok bol stále vedený ako živý a nebola v ňom zmienka o prerušení spolupráce.

Žitný rovnako spochybňuje zväzky PO OKO a PB Voják, ktoré majú tiež dokazovať Babišovu spoluprácu s ŠtB. Do pozornosti dáva dve zmienky o agentúrnych správach, pri ktorých je meno Bureš. „K tomuto menu je uvedená skratka OP. Lenže skratka OP znamená operatívny pracovník, teda kádrový príslušník ŠtB. Ak by bol autorom týchto dvoch agentúrnych správ Ing. Babiš, musela by sa pred menom Bureš nachádzať skratka TS (tajný spolupracovník), alebo A (agent), alebo D (dôverník), tak ako je to uvedené pri iných agentúrnych správach v zozname dokumentov vo zväzku OKO,“ uviedol Žitný.

Uvedenie „TS Bureša“ vo zväzku PB Voják, si Žitný vysvetľuje tým, že príslušníci ŠtB fingovali využívanie bytu nielen na tajné schôdzky so spolupracovníkmi, ale aj na iné účely. Dokazovať to majú výsledky kontroly inšpekcie ministerstva vnútra, ktorá zistila množstvo deliktov týkajúcich sa nakladania s peniazmi určenými na operatívnu činnosť. Príslušník ŠtB si podľa slov Žitného napríklad nechával vyúčtovať výdaje na schôdzky s TS Burešom v čase, keď bol Babiš v Maroku.

O existencii zväzkov PO OKO a PB Voják informoval denník Sme s tým, že dokumenty predložil Ústav pamäti národa na súde, kde chce Babiš dokázať, že ho ŠtB viedla ako agenta neoprávnene. Materiál, podľa ktorého mal podnikateľ spolupracovať s ŠtB zverejnili pred necelými dvoma rokmi viaceré české a slovenské médiá. „Neexistuje žiadny relevantný dôkaz, ktorý by preukazoval, že by pán Babiš podpísal akúkoľvek spoluprácu so Štátnou bezpečnosťou, že by so Štátnou bezpečnosťou spolupracoval alebo by na akúkoľvek osobu donášal akékoľvek informácie,“ povedal

Babišov právny zástupca Vladimír Ruman z advokátskej kancelárie Agner & Partners. Samotný Babiš spája medializáciu tohto prípadu v českými parlamentnými voľbami, v ktorých kandiduje na čele hnutia Ano.

Pred súdom v minulosti uviedol, že v rokoch 1980 až 1982 prišiel do styku s bývalou ŠtB. „Hlavná téma rozhovoru bola dovoz sýrskych fosfátov, čím som sa vtedy zaoberal v práci. Československo vtedy vyvážalo do Sýrie tanky a iné zbrane a oni nemali čím platiť a chceli platiť nekvalitnými fosfátmi. Ja som upozornil, že fosfáty sú nevhodné, nebezpečné a ekologicky škodlivé,“ uviedol podnikateľ.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠtB #Žitný #Babiš