Náhradní rodičia by mali dostať vyšší príspevok na dieťa

Náhradní rodičia by mali dostávať jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti vo výške 829,86 eura, čo je rovnaká suma príspevku, akú majú dostávať biologickí rodičia pri narodení dieťaťa.

22.10.2013 21:57
matka - dieťa - vzťah - láska Foto:
Ilustračné foto
debata (19)

V pozmeňujúcom návrhu k novele zákona o príspevku pri narodení dieťaťa a príspevku na viac súčasne narodených detí to navrhuje poslanec za stranu SaS Jozef Mihál.

„Dlhodobo sú v znevýhodnenej situácii náhradní rodičia, teda tí, ktorí nie sú biologickí. Táto diskriminácia by mala byť odstránená. Aj náhradní rodičia majú na začiatku zvýšené náklady,“ priblížil počas rozpravy k týmto právnym normám Mihál na záver piateho rokovacieho dňa 25. schôdze NR SR.

Rezort práce v novele zákona navrhuje zvýšiť jednorazový príspevok pri zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti zo súčasných 368,19 eura na 500 eur. Podľa Mihála by však mal byť tento príspevok v rovnakej výške ako príspevok pri narodení dieťaťa, ktorý poberajú biologickí rodičia. „Nie je žiaden dôvod, aby jednorazový príspevok pri zverení do náhradnej starostlivosti bol nižší, ako je príspevok pri narodení dieťaťa,“ myslí si Mihál. Zároveň podotkol, že toto navýšenie by malo vplyv na štátny rozpočet. Je však presvedčený, že zrovnoprávnenie príspevku pre náhradných rodičov by malo spoločenský prínos.

Poslanci by mali o novele zákona o príspevku pri narodení dieťaťa a príspevku na viac súčasne narodených detí rokovať v stredu (23.10.). Predtým sa však budú venovať aj zákonom z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Potom prídu na rad ďalšie právne normy ministerstva práce, akými sú novela zákona o rodičovskom príspevku, novele zákona o hmotnej núdzi, či novela zákona o kolektívnom vyjednávaní.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #príspevok #náhradná matka #Jozef Mihál