Prácu dozorcov vo väzniciach budú monitorovať kamery

Správanie nielen samotných väzňov, ale aj väzenských dozorcov budú od januára monitorovať kamery.

23.10.2013 14:00
debata (8)

Obrazové a zvukové záznamy budú môcť byť použité ako dôkazy v trestných alebo disciplinárnych konaniach. Toto opatrenie reaguje na incident v košickej väznici z minulého roku, keď dozorcovia ponižovali odsúdených. Sťažnosť na ich správanie viac ako mesiac rieši rezort spravodlivosti

Parlament v utorok schválil novelu zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktoré zavádza do väzenstva prísnejšie pravidlá. Nielen voči väzňom, ale aj dozorcom. „Cieľom je nielen zabrániť situáciám, keď by príslušníci zneužívali svoje právomoci vo vzťahu k odsúdeným, ale napríklad aj eliminovať riziko vynášania informácií od obvinených, pomocou ktorých by bolo možné mariť súdne konania,“ spresnila niektoré prijaté zmeny hovorkyňa rezortu spravodlivosti Alexandra Donevová.

Dozorcovia v košickej väznici si počas cvičenia v októbri 2012 mali podľa televízie Markíza urobiť z väzňov nedobrovoľných figurantov, pričom ich mali ponižovať. Zábery z cvičenia do televízie poslal anonym. ,,Dozor­covia do odsúdených strkali, vykrikovali na nich, alebo ich nútili behať po chodbách. Do jedného väzňa dokonca kopli – aby si sadol na stoličku," informovala televízia.

Ministerstvo spravodlivosti neprimeranosť konania príslušníkov justičnej stráže na cvičení už dlhší čas prešetruje. Dvoch dozorcov dočasne postavilo mimo službu, proti siedmim sa vedie disciplinárne konanie. „Bezodkladne po doručení podnetu bolo podané trestné oznámenie vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa. Dvaja príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže boli dočasne pozbavení výkonu štátnej služby a proti siedmim príslušníkom bolo začaté disciplinárne konanie,“ uviedla hovorkyňa rezortu.

Podľa Donevovej minister spravodlivosti Tomáš Borec a generálny riaditeľ zboru Eugen Balko konali deň po doručení podnetu na ministerstvo. Balko podal na políciu trestné oznámenie, rezort zriadil osobitnú komisiu na preverenie skutočností uvádzaných v podaní. Ak sa preukáže, že dozorcovia porušili zákon, čaká ich prepustenie zo zboru, okrem toho ich správanie bude mať aj trestnoprávnu dohru. V košickej väznici sú zaradení väzni, ktorým súd nariadil stredný stupeň stráženia a vymeral im trest vyšší ako päť rokov.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kamera #väznice #dozorca