Ministerka Zvolenská bude čeliť odvolávaniu vo štvrtok

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru) bude pre tender na záchranky v parlamente čeliť odvolávaniu vo štvrtok.

23.10.2013 11:25
Zuzana Zvolenská Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (12)

Mimoriadna schôdza sa začne o 13.00. Na tento termín ju zvolal predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer). Potvrdil to Paškov hovorca Pavol Chovanec.

Mimoriadne rokovanie žiadali opoziční poslanci, hlasy opozície samotnej však na odvolanie ministerky nestačia. Premiér Robert Fico (Smer) vyhlásil, že Zvolenská má jeho plnú dôveru. Mimoriadnu schôdzu považuje za míňanie času a „hnusné divadlo“. Nečudoval by sa poslancom vládneho Smeru, keby opäť odišli z takejto schôdze a nenechali sa urážať.

Opozícia ministerku kritizuje za to, že tender na licencie pre letecké záchranky sa skončil v prípade staníc v Bratislave a Trenčíne o päť dní neskôr, ako vypršali pôvodné licencie. Z týchto staníc tak záchranárske vrtuľníky nemohli vzlietnuť. Poukazuje tiež na prípad 39-ročnej ženy, ktorá prišla o život po dopravnej nehode, pri záchrane ktorej vrtuľník nezasahoval.

„Zo zistení, ktoré máme z poslaneckého prieskumu je nad slnko jasnejšie, že výberová komisia ministerstva pochybila, vysokí úradníci zanedbali svoje povinnosti a je jasné, že pani ministerka Zvolenská nekonala, keď konať mala. Tým nesie priamu politickú zodpovednosť za päťdňový výpadok záchranného systému na Slovensku,“ povedal podpredseda SDKÚ-DS Viliam Novotný minulý týždeň, keď opozícia návrh na odvolanie Zvolenskej podala.

Šéfka rezortu Zvolenská nedávno vyhlásila, že žiadny dôvod na svoje odvolávanie nevidí. „Zákon nebol porušený, nebola porušená ani kontinuita poskytovania zdravotnej starostlivosti vrtuľníkovou záchrannou službou,“ poznamenala. Predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši (Smer) po poslaneckom prieskume na ministerstve zdôraznil, že pokiaľ by sa v rámci výberového konania postupovalo inak, došlo by k porušeniu zákona.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #odvolávanie #Zuzana Zvolenská