Uhliarikov vzorec vylučuje časť najmodernejších liekov

Najmodernejšie lieky na onkologické či metabolické ochorenia sa k slovenským pacientom dostávajú veľmi ťažko. Za posledné dva roky sa na našom trhu neobjavil ani jeden nový liek na rakovinu hrubého čreva.

23.10.2013 20:00 , aktualizované: 24.10.2013 08:00
Uhliarik Foto: ,
Vzorec, ktorý do zákona zaviedol exminister Ivan Uhliarik, rozhoduje o tom, či sa pacienti dostanú k najmodernejším liekom.
debata (78)

Podobne sú na tom aj nové lieky pre schizofrenikov, na rakovinu prsníka či cukrovku. Nová liečba pritom umožňuje pacientom dlhšie žiť, má menej nežiaducich účinkov a zlepšuje aj kvalitu života. Dôvodom, prečo moderné lieky lekárne neponúkajú, je vzorec, ktorý do zákona zaviedol exminister Ivan Uhliarik.

PIANO

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Vzorec.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Už takmer tretí rok spolurozhoduje o tom, či sa pacienti budú liečiť najmodernejšími liekmi, matematický vzorec, ktorý sa dostal do zákona o rozsahu a podmienkach úhrady liekov za exministra Ivana Uhliarika (KDH). Vzorec ( tzv. QALY) hovorí o tom, o koľko je nový liek umožňujúci pacientom kvalitne prežiť navyše jeden rok života drahší v porovnaní s doterajšou liečbou. Jednoducho povedané, koľko je štát alebo spoločnosť ochotná zaplatiť za zdravie jednotlivca.

Ak náklady na liečbu novým liekom prevýšia náklady na liečbu pôvodným liekom o viac ako 35-násobok priemernej mzdy za rok, čo je 26-tisíc eur, liek sa nedostane do kategorizačného zoznamu a poisťovňa ho nebude uhrádzať. Napríklad nový onkologický liek má túto hranicu 40-tisíc. A to je dôvod, prečo mnoho inovatívnych liekov na Slovensku chýba.

Farmaceutické spoločnosti uvádzajú, že kým v roku 2011 bolo zaregistrovaných 49 nových molekúl liečiv, minulý rok ich bolo 38 a tento rok už iba 15. To, že sa lieky zaregistrovali, ešte neznamená, že sa aj dostali do zoznamu a bude ich uhrádzať zdravotná poisťovňa. „Za posledné tri roky sme zaznamenali prepad liekov na Slovensku a môže za to legislatíva a takzvané QALY, ktoré je pre Slovensko stanovené veľmi nízko,“ tvrdí Peter Musil, predseda Predstavenstva Slovenskej asociácie farmaceutických spoločností.

Musil upozorňuje, že aj v Rakúsku či v Česku posudzujú vstup nových liekov podľa takéhoto vzorca. Nie je však jediným kritériom ako na Slovensku. Preto za posledné tri roky normálnym procesom bolo kategorizovaných minimum nových inovatívnych liekov, ročne to vychádza približne na 5 liekov. „Je to zložitý proces, my ako originálny farmaceutický priemysel sme ochotní podať pomocnú ruku poisťovniam aj ministerstvu pri prípadných úpravách legislatívy,“ dodáva šéf asociácie. Ministerstvo zdravotníctva neodpovedalo na otázky denníka Pravda, či sa tento vzorec chystá zmeniť.

Podľa zistení občianskeho združenia Europacolon Slovensko, ktoré sa venuje pacientom s rakovinou hrubého čreva, za posledné dva roky nebol na Slovensku registrovaný žiadny nový liek na toto ochorenie. „S rakovinou hrubého čreva a konečníka bojujeme ako združenie už niekoľko rokov, našim pacientom sa žiada viac liekov, pretože ak nezaberie jedna liečba, tak nemajú možnosť siahnuť po ďalších liekoch, keď tu nie sú dostupné,“ tvrdí Jana Pifflová-Španková zo združenia. „Prečo majú byť naši pacienti ukrátení o liečbu? Len preto, že je drahá?“ pýta sa Pifflová-Španková.

Nový liek napríklad na srdcové zlyhávanie sa dostal na Slovensko až po šiestich rokoch. Srdcové zlyhávanie je podľa kardiologičky Evy Goncalvesovej posledným stupňom kardiovaskulárnych ochorení. „Počty pacientov s týmto ochorením každoročne stúpajú, je to ochorenie so zlou prognózou, každý siedmy pacient do pol roka po stanovení diagnózy zomiera,“ tvrdí Goncalvesová. Riziko úmrtia je vyššie, ak pacient zároveň trpí cukrovkou či zníženou funkciou obličiek.

Zákon o úhrade liekov z verejného zdravotného poistenia podľa farmaceuta Viliama Foltána presne definuje cenu jedného získaného roku života štandardizovanej kvality (QALY). „Vysvetliť teóriu QALY a kvality života je možné, no ťažko sa dá očakávať, že vážne chorý človek akceptuje, že práve on nedostane liek, ktorý by mu mohol predĺžiť životné očakávanie alebo zlepšiť kvalitu života, len preto, že náklady na túto liečbu prekročia nejakú – pre pacienta imaginárnu – hranicu,“ konštatuje Foltán.

Mnohé z odmietnutých liekov sú pacientom dostupné prostredníctvom výnimiek zdravotných poisťovní. Liečba na výnimku sa neujde každému pacientovi. Kritériá, kto liečbu dostane a kto nie, určuje zdravotná poisťovňa. „Žiadosť podáva odborný ošetrujúci lekár a posudzuje sa prísne individuálne, podmienkou je, že musia byť vyčerpané všetky možnosti dostupnej liečby, prihliada sa na účinnosť liečby a bezpečnosť pacienta,“ tvrdí Petra Balážová, hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Poisťovňa v minulom roku schválila liečbu na výnimku približne 3 130 pacientom.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #pacienti #Uhliarik #ochorenia