Granáty zlikvidujú až po skončení vyšetrovania

Granáty URG-86 sa zrejme úplne vytratia z výzbroje našej armády. Po utorkovom nešťastí v Novákoch, pri ktorom munícia vybuchla 36-ročnému mužovi v rukách, armáda uvažuje, že sa zbaví aj tých granátov, ktoré nedávno prešli röntgenovou kontrolou.

24.10.2013 13:00
debata

Na vyradenie tak pôjde spolu až 208-tisíc kusov týchto zbraní. „Išlo by o likvidáciu všetkých takmer 208-tisíc kusov tohto typu, to znamená aj vrátane už skontrolovaných vyše 70 tisíc kusov,“ pripúšťa hovorca ozbrojených síl Milan Vanga Definitívne rozhodnutie má byť na expertnej rezortnej komisii, ktorá už onedlho vznikne. Svoje stanovisko poskytne až po ukončení celého vyšetrovania, keďže sa má riadiť jeho závermi.

Komisia má okrem iného určiť aj spôsob a miesto prípadnej likvidácie munície. V armáde totiž momentálne platí prísny zákaz používania či práce s problematickou sériou. „Podľa doterajších zistení je riziková akákoľvek manipulácia s týmto typom granátu, preto náčelník Generálneho štábu Peter Vojtek zakázal až do ukončenia vyšetrovania manipulovať s granátmi URG-86 akýmkoľvek spôsobom,“ dodal Vanga.

Pyrotechnik Peter Valínsky hovorí, že pri rizikových výbušninách je zvyčajný spôsob likvidácie jednoduchý. „Vykope sa jama, munícia sa vloží do nej, nakopia sa tam nálože a tými sa to všetko odpáli,“ vysvetľuje. Napriek tomu, že v armáde v súčasnosti platí zákaz manipulácie s danými granátmi, takáto likvidácia by mala byť podľa neho bezpečná. Nemal by vraj hroziť ani výbuch počas prenosu. „Samozrejme, vzhľadom na množstvo munície by zrejme šlo o postupnú likvidáciu, v tom nevidím problém,“ mieni. Hodnotu munície a to, koľko by celý proces mal stáť, rezort obrany v stredu nespresnil.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nováky #granát