Zvolenská ostáva vo funkcii ministerky, Smer ju podržal

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru) ostáva vo funkcii. Opozícii sa ju podľa očakávania pre kauzu chýbajúcich záchranárskych vrtuľníkov nepodarilo odvolať. Za vyslovenie nedôvery hlasovalo len 50 poslancov zo 128 prítomných.

24.10.2013 14:17 , aktualizované: 21:35
Zvolenská, Novotný Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská počas prejavu pred poslancami.
debata (93)

Za účelové a klamlivé označila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská spájanie tendra na licencie pre záchranárske vrtuľníky s ľudským nešťastím, ktoré sa stalo pre tragickú autonehodu 13. septembra tohto roka.

Poslancom predložila zvukový záznam, podľa ktorého mohol byť na mieste nehody vrtuľník z Nitry za 25 minút. Prítomný lekár však tento vrtuľník podľa Zvolenskej nepotreboval. "Ak by lekár vrtuľník potreboval, priletel by,“ povedala počas mimoriadne zvolanej 26. schôdze. Zákon tak podľa nej ministerstvo zdravotníctva neporušilo a zdravotná starostlivosť bola riadne zabezpečená. "Vrtuľník z Bratislavy a Trenčína by doletel v rovnakom čase ako vrtuľník z Nitry,“ zdôraznila.

Opozícia chcela ministerku odvolať pre tender na licencie pre záchranárske vrtuľníky. Rezort zdravotníctva udelil povolenia pre stanice v Bratislave a Trenčíne päť dní po tom, ako sa skončili predchádzajúce licencie. Opozičné strany Zvolenskú v posledných týždňoch niekoľkokrát vyzvali, aby sama odstúpila. Termín, ktorý jej stanovili, vypršal začiatkom minulého týždňa. „Pani ministerka Zvolenská nesie plnú politickú zodpovednosť za bezprecedentný päťdňový výpadok záchranného systému Slovenska, ktorý nemá obdobu v modernej histórii Slovenska,“ povedal podpredseda SDKÚ Viliam Novotný po odovzdaní návrhu.

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) podľa neho zanedbalo svoje povinnosti a ohrozilo tak zdravie a životy ľudí. Exminister zdravotníctva a súčasný poslanec za KDH Ivan Uhliarik podotkol, že dva dni pred skončením platnosti licencie malo MZ k dispozícii všetky podklady, no výberová komisia zasadla až päť dní po skončení licencie. Podľa neho je to buď absolútna neschopnosť riadiť rezort, alebo úplná ľahostajnosť k potrebám občanov a k zabezpečeniu zdravotnej starostlivosti na Slovensku.

Kaliňák: Stáva sa často, že sa záchranárske vrtuľníky navzájom zastupujú

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská dodržala pri tendri na obsadenie vrtuľníkových záchranných služieb zákon a ak sa ju opozícia z tohto dôvodu pokúša odvolať, tak klesla na úplne dno. V rozprave k návrhu na odvolanie Zvolenskej z funkcie to vyhlásil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

Podľa jeho slov je totiž bežné, že sa vrtuľníky z jednotlivých staníc navzájom zastupujú po celom Slovensku. „Ak je jeden vo vzduchu, tak ho zastupujú. Toto sa stáva často, že jeden vrtuľník je hore a zastúpi ho iný. Nie je ničím výnimočným, keď sa Bratislave ponúka Žilina či Banská Bystrica, keď Košice suplujú stredné Slovensko,“ vyhlásil na margo opozíciou kritizovanej skutočnosti, že v Bratislave a Trenčíne neboli vrtuľníkové stanice obsadené päť dní.

Kaliňák podľa svojich slov rešpektuje kontrolnú právomoc poslancov voči vláde. Zároveň však tvrdí, že návrh na odvolanie člena kabinetu má byť vyargumentovaný, čo sa v tomto prípade nestalo. „Pokus opozície o vyslovenie nedôvery je účelovým politickým ťahom najmä v rámci predvolebného boja. Takto zneužiť ľudské nešťastie na politický boj je dehonestujúce,“ tvrdí vicepremiér.

Ako podporný argument, že opozícia koná od vplyvom blížiacich sa krajských volieb, použil Kaliňák skutočnosť, že za predsedu kraja kandiduje spolunavrhovateľ odvolania Zvolenskej Ivan Uhliarik (KDH). „Je pred voľbami a preto všetci asistujú,“ vyhlásil minister. Navrhovateľovi Viliamovi Novotnému (SDKÚ) zase odkázal, že prekrúca fakty a manipuluje.

Kaliňák zároveň prečítal uznesenie vlády, v ktorom sa okrem iného píše, že nie je dôvod na vyslovenie nedôvery Zvolenskej. „Pokus opozície o vyslovenie nedôvery ministerke zdravotníctva je účelovým pokusom v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ku ktorému došlo v dôsledku tragickej autonehody,“ píše sa v stanovisku vlády.

Zvolenská má podporu zdravotníckych asociácií i premiéra

Podporné stanovisko ministerke vyslovili Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR aj Asociácia nemocníc Slovenska (ANS). „Garanciou, že v dobre naštartovaných projektoch sa bude pokračovať, je pre nás práve osoba pani ministerky, ktorá má našu plnú podporu,“ uviedol prezident ASL Ladislav Pásztor. Ministerstvo zdravotníctva pod vedením Zvolenskej podľa jeho slov pristúpilo k riešeniam problémov, ktoré jej predchodcovia iba odďaľovali. Ide najmä o rezidenčný program pre výchovu všeobecných lekárov.

ANS takisto oceňuje doterajšiu dobrú spoluprácu s ministerkou zdravotníctva, jej ochotu rokovať o všetkých zásadných problémoch v rezorte. Oceňuje aj konštruktívny prístup pri riešení problémov financovania nemocníc združených v ANS pri zvyšovaní miezd lekárov a sestier v rokoch 2012 a 2013, ktorý podľa asociácie významne pomohol stabilizácii situácie v zdravotníctve v tomto období. „ANS zároveň privítala snahu pani ministerky o aktívne riešenie problematiky urgentných príjmov,“ uviedol prezident ANS Marián Petko.

Vláda s návrhom na odvolanie Zvolenskej nesúhlasila. Opozičnú iniciatívu považuje za účelový pokus v rámci predvolebného boja umelo spojiť prebiehajúci proces vydávania povolení na prevádzkovanie ambulancií vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby a ľudského nešťastia, ktoré sa stalo pre tragickú autonehodu 13. septembra tohto roka.

Premiér Robert Fico považoval zvolanie mimoriadnej schôdze za zbytočné. Ako líder najsilnejšej opozičnej strany navrhol v rokoch 2002 – 2006 odvolanie členov vlády Mikuláša Dzurindu deväťkrát. Ako prvému vyslovovala vtedajšia opozícia nedôveru vicepremiérovi Pálovi Csákymu v júni 2003. V júli 2005 sa opozícia pokúsila odvolať premiéra Mikuláša Dzurindu. Opakovane sa snažila o odchod ministra financií Ivana Mikloša a ministra práce Ľudovíta Kaníka.

Zvolenská je po ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi a premiérovi treťou členkou kabinetu, ktorá v aktuálnom volebnom období čelí odvolávaniu.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #odvolávanie #Novotný #Zuzana Zvolenská