Policajné radary majú merať presnejšie

Nameral policajný radar podozrivo vysokú rýchlosť, zatiaľ čo ručička tachometra v aute ukazovala niečo iné?

24.10.2013 20:00 , aktualizované: 25.10.2013 08:00
radar, radary, meranie Foto: , ,
Vyhodnocovanie presnosti merania policajných radarov bude vďaka novým technológiám trvať podstatne kratšie ako doteraz.
debata (25)

Kým v minulosti by to vodič pred súdom možno dokázal obhájiť a zvaliť na nepresnosť policajného zariadenia, po novom to už pôjde ťažšie. Polícia začala využívať najnovšie technológie a sľubuje presnejšie nastavenie radarov.

„Doteraz vykonával testovanie radarov Slovenský metrologický ústav, a to na zariadení z roku 1993, ktoré bolo založené na čítači frekvencií, čo už bola staršia technológia,“ vysvetľuje Jaromír Markovič, riaditeľ Slovenskej legálnej metrológie, ktorá bude overovanie radarov zabezpečovať. „Nové merania budú založené na spektrálnom analyzátore, čiže dokážeme analyzovať širšie spektrum frekvencie,“ pokračuje.

Znamená to, že po novom bude jednoduchšie nastaviť aj modernejšie radary. Ak niekto bude mať pochybnosť o tom, či rýchlosť jeho auta zaznamenal policajný radar správne, polícia mu predloží certifikát o presnosti alebo pošle zariadenia na opakované meranie. „Tieto výsledky budú použiteľné aj počas prípadného súdneho sporu,“ vraví Markovič. Tvrdí, že obzvlášť vodiči, ktorým hrozia vyššie sankcie za prekročenie rýchlosti, sa často snažia zvaliť svoje priestupky na nepresnosť meraní.

Aký je presný počet tých, ktorí sa sťažujú na nespoľahlivosť radarov, polícia nevie uviesť, keďže takéto štatistiky nemá. Či sú v tejto súvislosti otvorené aj nejaké súdne spory, nevedelo vo štvrtok spresniť ani ministerstvo vnútra.

Šéf dopravnej polície Ján Ignaták však hovorí, že tí, ktorí sa doteraz aj sťažovali, boli skôr špekulanti, ktorí sa snažili vyhnúť pokutám. „Nemám strach, že by sme niekomu doteraz ukrivdili. Vždy počítame aj s určitou odchýlkou prístroja a v prípadoch, kde sa rozhoduje o výške pokuty či inej sankcii, sa táto odchýlka odrátava,“ tvrdí. Dodáva, že keďže radary prechádzali každoročnou povinnou kontrolou aj doteraz, presné by mali byť už dnes.

To, že tachometre ukazujú inú rýchlosť, než akou auto v skutočnosti ide, je spôsobené zámerným nadhodnotením tachometrov. "To, čo vidí vodič na tachometri, je vždy vyššia ako reálna rýchlosť. Čiže ak tachometer zaznamená rýchlosť 60 km/h, v skutočnosti je rýchlosť auta nižšia. Presnú hodnotu ukazuje GPS, " vraví Ignaták.

Ako postupovať v prípade, že výsledky policajných meraní považuje vodič za nadhodnotené? Policajná hovorkyňa Denisa Baloghová hovorí, že prvým krokom je nezaplatenie blokovej pokuty, po čom však nasleduje správne konanie, kde musí vodič dokázať svoju nevinu, inak mu hrozia vyššie pokuty. To však môže byť náročné, keďže pri zázname rýchlosti auta nepomôžu podľa odborníka ani autokamery. „Majú síce zabudovaný GPS senzor, no ten nie je zameraný na to, aby presne zaznamenával rýchlosť, ale skôr polohu auta,“ vysvetľuje Igor Jarábek zo spoločnosti Autokamery BIM. Aj v tomto prípade tak vodič zrejme skončí len pri požiadavke o overenie radaru, ktorý ho zameral.

Nový systém merania má polícii pomôcť aj v tom, ako dlho sa bude čakať na výsledky testovania radarov. To doteraz trvalo aj niekoľko dní, pričom radar museli z auta vymontovať. Po novom by kontrola mala byť možná bez veľkého servisného zásahu a nemala by trvať viac ako pol dňa. „V minulosti nastali aj prípady, keď by sme tie radary vedeli využiť inde lepšie,“ pripúšťa Ignaták.

Aká môže byť odchýlka merania?

Polícia ráta s nepresnosťou merania, ktorá je pri rýchlostiach nad 100 km/h v rozmedzí troch percent. To znamená, že ak je dovolená rýchlosť 100 km/ h a radar nameria rýchlosť do 103 km/ h, polícia nemôže pokutovať za prekročenie rýchlosti.

V tom je započítaná nepresnosť samotného prístroja, ale aj prípadné vonkajšie vplyvy ako napríklad hustý dážď či iné nepriaznivé počasie. Radary si musí dať polícia prekontrolovať v laboratóriách raz za rok.

Po splnení podmienok dostane každý radar overovaciu značku aj certifikát. Ten musia mať policajti vždy pri sebe a vodiči si ho môžu vyžiadať. Žiadať môžu aj videozáznam o prekročení rýchlosti.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #auto #rýchlosť #radar #tachometer