Na Šírave polícia odhalila obrovské drogové laboratórium

Pravdepodobne najväčšie laboratórium na výrobu drog v strednej Európe sa podarilo odhaliť Národnej kriminálnej agentúre na Zemplínskej Šírave.

24.10.2013 20:27
debata (16)

Svedčí o tom aj fakt, že jeho likvidácia, dokumentovanie stôp a dôkazov trvalo 80 policajtom 25 hodín. Na odvoz drog aj s výbavou na expertízu potrebovali tri kamióny. V súvislosti s týmto prípadom zatiaľ polícia nikoho neobvinila.

Podľa hovorcu policajného prezídia Michala Slivku, laboratórium na výrobu marihuany bolo v jednom z objektov v chatovej oblasti. Okrem sušenej rastliny zaistili aj päť samopalov rôznych vzorov a zariadenie laboratória, ako sú ventilátory, vzduchotechnika, špeciálne osvetlenie s príslušenstvom, ohrievače, hnojivá a chemikálie spolu s ďalšími súčasťami. „Zaistené dôkazy sú teraz v rukách expertov. Trestná sadzba v takomto prípade je desať až pätnásť rokov,“ uviedol Slivka. Dodal, že prvoradým cieľom polície bolo zabrániť ďalšej trestnej činnosti.

Podľa dostupných informácií mala polícia odhaliť drogové laboratórium ešte v utorok večer v rekreačnom stredisku Kamenec v katastri obec Kaluža. Ide o dvojposchodovú budovu bývalého hotela. Jeho areál je oplotený a okná boli vždy zatemnené. Indoorová plantáž mala byť na dvoch poschodiach, prízemie malo slúžiť ako sklad, v ktorom mala byť umiestnená vypestovaná marihuana. Vyšetrovanie a procesné úkony zatiaľ stále pokračujú, preto polícia neposkytla bližšie informácie o možných páchateľoch ani o tom, ako dlho mohlo laboratórium v bývalom ubytovacom zariadení fungovať. Podľa listu vlastníctva patrí budova súkromnej firme, ktorá má okrem iného prevádzkovať aj súkromnú bezpečnostnú službu.

Polícia pred časom zorganizovala protidrogovú akciu aj vo viacerých obciach na juhu Slovenska v Čate, Kuraľanoch, Hronovciach, Zalabe a Kameníne. Aj počas nej policajti zaistili kompletné laboratórium na výrobu metamfetamínu, prekurzory určené na výrobu drog, marihuanu a pervitín. Zaistili aj dve pištole, hlaveň, samopal, pušku a brokovú kozlicu, zásobníky a stovky nábojov rôzneho kalibru. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry už obvinil z drogovej trestnej činnosti piatich mužov. V prípade dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #Zemplínska Šírava #laboratórium