Babiš pred voľbami púta pozornosť aj na Slovensku

V Česku sa v piatok začínajú dvojdňové predčasné parlamentné voľby a voliť budú aj Česi žijúci na Slovensku. Miliardár Andrej Babiš a šance jeho strany ANO, ale aj možný vplyv komunistov na vládu sa najčastejšie objavovali vo výpovediach ľudí, ktorých oslovil denník Pravda.

25.10.2013 13:00
volby, ceske volby Foto: ,
Na českej ambasáde v Bratislave budú môcť voliť českí občania trvalo alebo dlhodobo žijúci v zahraničí, ak sú zapísaní do zvláštneho zoznamu.
debata (3)

Staršia pani, Češka žijúca v Bratislave, ktorá nechcela prezradiť svoje meno, voliť pôjde v každom prípade. „Som však zúfalá z toho, lebo človek nevie, koho má voliť,“ povedala s pohnutím v hlase. Určite nebude voliť socialistov. Buď TOP 09, alebo Babiša. „Uvidíme, či to však nie je mačka vo vreci,“ naznačila. Podľa nej sa k moci „driapu“ komunisti a sociálni demokrati budú chcieť vládnuť práve s podporou KSČM. „Jediné, čo niekto trošku sľubuje, je serióznosť pána Schwarzenberga a potom Babiš, ktorý je niečo nové a iné. Všetci ostatní sú profesionálni funkcionári,“ zhodnotila.

Záhadou pre ňu je, ako sa na volebných výsledkoch prejaví termín volieb. V Česku je v pondelok 28. októbra štátny sviatok – Deň vzniku Československa, vzápätí nasledujú jesenné školské prázdniny. Niektoré školy majú aj riaditeľské voľno. Česi tak budú mať až päť dní voľna, čo mnohí využijú na dovolenku a na voľbách sa nemusia zúčastniť.

Jiří Výborný vie, koho voliť nebude. Vo zvyšku strán sa nestačil zorientovať, necháva to na víkend. Pri vyslovení mena Babiš skonštatoval, že sa ho treba spýtať, či sa považuje za Slováka, alebo za Čecha. „Keby mal vo volebnom programe, že chce znovu spojiť Česko a Slovensko, mám pocit, že veľa ľudí by mu dalo svoj hlas, ale nikto si s takým niečím netrúfa vyjsť,“ zhodnotil Výborný.

Ďalší Čech, dôchodca Petr (80,) má obavy, že sociálnodemokra­tická väčšina s podporou komunistov a zemanovcov zavedie tvrdý ľavicový režim. Predstaviteľov ČSSD označil za štyridsaťročných mladíkov, ktorí sú aparátnici a nemajú praktické životné skúsenosti. Strane Úsvit Tomia Okamuru a Babišovej ANO dôveruje viac. „Sú zviazaní s praktickým životom,“ mienil Petr. Za istú prijateľnú alternatívu by ešte považoval spojenie ČSSD a ANO, ale pochybuje o tom, že by sa dali dokopy.

České voľby priťahujú aj pozornosť Slovákov. Len niektorí oslovení nevedeli, že Čechov čakajú voľby. Technik Ivan (50) by považoval za hazard, keby ČSSD išla do vlády s komunistami. „Ak chce ČSSD prísť o popularitu, tak jej môže začať klesať hneď po voľbách, ak si vyberie za partnera KSČM,“ usúdil Ivan. Podľa neho by to mohol byť signál aj pre vzkriesenie komunistov na Slovensku po poklese dôvery Smeru, ktorá časom zákonite príde.

Živnostník Viliam (43) si posledné týždne všíma českú politiku viac ako inokedy. „Pripomína mi nedávnu situáciu na Slovensku. Tiež u nás pravica prepadla pre vzájomné spory a kauzy. Zrejme si musí aj česká pravica vypiť kalich horkosti do dna,“ vravel Viliam. Je zvedavý, aký výsledok dosiahne strana ANO podnikateľa Babiša. „Je to Slovák, tak aj preto ma ANO zaujíma,“ poznamenal.

Zamestnanec Tomáš Bielický (28) sleduje českú politiku okrajovo, ale Babiš ho zaujal.. „To, že je tam Babiš, je pre mňa taká najzaujímavejšia téma. Opäť sa mi potvrdzuje, že ľavica je v Česku silná a ľudia sú z pravice sklamaní. Čakali viac,“ povedal Bielický. Je zvedavý, ako dopadne strana ANO. „Či to nie je len marketingový projekt, ktorý má slúžiť Babišovi, aby vyriešil svoje záležitosti v biznise, alebo je to reálna a dlhodobejšia politická alternatíva pre Čechov,“ dodal Bielický.

Česi začnú voliť v piatok popoludní o štrnástej hodine, voľby budú pokračovať v sobotu. Na českej ambasáde v Bratislave budú môcť voliť českí občania trvalo alebo dlhodobo žijúci v zahraničí, ak sú zapísaní do zvláštneho zoznamu, ktorý má príslušné veľvyslanectvo podľa miesta pobytu. Naposledy, keď Česi volili prezidenta, v Bratislave prišlo k volebnej urne 250 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ČSSD #voľby v čr #TOP 09