O moderné lieky bojujú pacienti cez výnimky

Počty najmodernejších liekov na onkologické či chronické ochorenia, ktoré hradia poisťovne, z roka a na rok klesajú. Zo 102 registrovaných liekov sa za posledné tri roky do zoznamov, ktoré uhrádza zdravotná poisťovňa, dostalo iba 16 z nich.

25.10.2013 14:00
lekaren, liek, choroba, lieky Foto: , ,
Pacienti, ktorí by sa mohli dostať k najnovším liekom, často ani nevedia, že takú možnosť majú.
debata (1)

Môže za to ekonomická hranica, takzvaná QALY. Určuje ju zákon a je nastavená tak, že nové lieky tieto parametre nevedia splniť. Hoci môže byť moderný liek registrovaný, pre pacienta je stále nedostupný. Pacienti, ktorí by sa mohli dostať k najnovšej liečbe, tak často ani nevedia, že taká možnosť existuje.

Matematický vzorec, ktorý hovorí o tom, koľko je štát alebo spoločnosť ochotná zaplatiť za zdravie jednotlivca, do zákona o rozsahu a podmienkach úhrady dostal exminister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH). Súčasné vedenie rezortu k prípadnej zmene legislatívy neuvádza jednoznačné stanovisko. Podľa hovorkyne Zuzany Čižmárikovej je otázka nastavenia QALY predmetom mnohých odborných stretnutí. „Či je daný systém nastavený dostatočne, je ešte stále otvorenou otázkou, je potrebné si uvedomiť, že toto je komplexná otázka, ktorá okrem iného zahŕňa aj finančné možnosti jednotlivých štátov,“ tvrdí Čižmáriková.

Nová liečba sa podľa nej k pacientovi môže dostať aj cez výnimku, o ktorú môže zdravotnú poisťovňu požiadať každý občan. Tieto výnimky jednotlivé poisťovne vyhodnocujú individuálne na základe žiadosti.

Jaroslava Valčeková zo Združenia sclerosis multiplex Nádej uvádza, že doteraz v súvislosti s jedným liekom zamietli všetky výnimky. Hoci nejde o klasický liek na stabilizáciu zdravotného stavu, medzi pacientmi je veľmi obľúbený, pretože sa snaží zamedziť symptómom, ktoré vznikajú pri tomto ochorení," konštatuje Valčeková. Problém podľa nej je ten, že z desiatich ľudí pomôže len trom a ministerstvo nechce schváliť výnimky.

Združenie teraz čaká, či do kategorizácie budú zaradené aj tri nové lieky. ,V minulosti sme už bojovali o určité preskripčné obmedzenia, tvrdo sme tlačili, aby naši pacienti mali dostupnejšou liečbu, a niečo sa nám podarilo vybojovať," tvrdí Valčeková. Rovnaký postup zvažujú, ak tieto lieky nebudú zdravotné poisťovne uhrádzať.

Pacienti sa podľa Anny Valachovej z Nadácie na pomoc onkologickým pacientom sami nemajú ako dozvedieť, či je na trhu nejaká novšia liečba. Štátny ústav pre kontrolu liečiv či ministerstvo zdravotníctva nezverejňujú, ktoré lieky sú moderné a ktoré farmaceutické spoločnosti požiadali o zaradenie nového lieku, ktoré z nich sa dostali do kategorizácie a ktoré boli zamietnuté," tvrdí Valachová. Ak si pacienti informácie o novšej liečbe našli sami, museli tiež žiadať o výnimky. „Museli sme však za tieto výnimky bojovať, kým ich zdravotné poisťovne schválili,“ dodáva Valachová.

Hodgkinov lymfóm, schizofrénia, myeloidná leukémia, onkologické ochorenia, Alzheimerova choroba, krvácavé stavy, anémia, cystická fibróza, epilepsia – to sú diagnózy, na ktoré sa najmodernejšie lieky do kategorizačných zoznamov nedostali, a tak ani nemôžu byť hradené zdravotnými poisťovňami.

Lekár, ktorý nechce byť menovaný a ktorý sa už niekoľko rokov venuje liečbe onkologických pacientov, tvrdí, že najmodernejšie onkologické lieky neprišli na náš trh už dva roky. Dôvodom sú podľa neho hlavne peniaze. „Stanoviť hranicu ľudského života ekonomickou hodnotou nie je etické ani medicínske, pacient má nárok na modernú liečbu, a ak tu taká možnosť existuje, tak prečo by ju nemal dostať?“ pýta sa nemenovaný onkológ.

Denník Pravda oslovil aj výrobcov liekov. Tí v niektorých prípadoch žiadosti o zaradenie do kategorizácie už ani neposielajú, pretože vedia, že liek presiahne hranicu, ktorú stanovuje QALY. „Nepodávali sme žiadosť na kategorizáciu pre liek určený na liečbu onkologického ochorenia a to aj napriek tomu, že tento originálny liek je registrovaný aj na Slovensku, kvôli striktným podmienkam zákona a definície QALY, nakoľko bolo vysoko pravdepodobné, že by liek nesplnil kritériá na pridelenie úhrady zdravotnými poisťovňami,“ konštatuje Lele Zemanová zo spoločnosti Bayer.

„Farmako-ekonomické kritériá, predovšetkým cena za rok života štandardizovanej kvality – QALY, sú nastavené tak, že nové lieky v onkológii, ale ani biologické liečivá v iných indikáciách tieto parametre nevedia splniť,“ uvádza Beáta Kujanová zo spoločnosti Sanofi & Zentiva Slovakia. Od roku 2011 bolo podľa Pavla Adamkova zo spoločnosti Pfizer v Európskej liekovej agentúre registrovaných päť liekov.„Jediným kategorizovaným liekom na Slovensku je antitrombotikum, ďalšie tri lieky – cytostatiká prekračujú hranicu nákladov za získaný rok štandardizovanej kvality, definovanú v zákone, preto sme žiadosť o úhradu týchto liekov nepodali,“ dodáva Adamkov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Poisťovne #liek