Na nedeľné ráno si počkáme dlhšie

Očakávané aj nenávidené posúvanie času opäť zasiahne do životov väčšiny krajín už počas tohto víkendu.

26.10.2013 12:00
debata

V noci zo soboty na nedeľu sa hodinová ručička vráti z tretej hodiny nadránom na druhú. Namiesto letného času sa tak vráti klasický čas, bude skôr tma a dni sa budú zdať kratšie. Mnohí ľudia dúfajú, že toto by mohlo byť jedno z posledných posúvaní. Od leta totiž prebieha petícia za zrušenie striedania času, ktorá by sa v budúcom roku mohla dostať až do Bruselu.

Iniciatíva, s ktorou prišiel český tím na čele so senátorom Petrom Šilarom, zbiera podpisy od augusta na stránke onlyonetime.sk. Okrem Slovenska a Česka sa hlasuje v ďalších piatich krajinách. "Cieľom je zastaviť striedanie času, presadiť zavedenie len jedného času v celej Európe. Aký to bude, rozhodnú občania,“ uvádza jeden z organizátorov iniciatívy za jeden čas Jaroslav Pospíšil.

Podľa prvých spracovaných štatistík sa do petície za prvých 20 dní zapojilo 4 074 ľudí, z čoho bolo 2 392 Čechov a 1 658 Slovákov. Aby bol projekt úspešný, musí sa zapojiť minimálne milión ľudí zo siedmich členských krajín únie. Na Slovensko je to minimálne 9 750 podpisov a na Česko zas 16 500. Keď bude táto podmienka splnená, s organizátormi petície sa stretnú zástupcovia Európskej komisie a dohodnú sa na ďalšom postupe.

Možnosťou je, aby pripravili návrh právneho predpisu, ktorý by následne šiel na schválenie do Európskeho parlamentu a pred radu. Keďže možnosť zapojiť sa do petície potrvá až do leta 2014, organizátori tvrdia, že na vyzbieranie podpisov je ešte dosť času.

O tom, že nejde o neopodstatnenú snahu, hovorí aj sociologička Sylvia Porubänová. Pripúšťa, že myšlienka zavedenia jednotného času by nemusela byť zlá, keďže mnohí ľudia majú so striedaním problémy. „Robí to problémy najmä citlivejším ľuďom, ktorí si na hodinový posun zvykajú aj niekoľko týždňov,“ tvrdí. Pripomína, že s pokrokom doby sa stalo mýtom aj to, že striedaním času sa šetrí na elektrickej energii.

Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku však hovorí, že únia iniciatívne zatiaľ žiadne rušenie striedania času nepripravuje. Striedanie dvoch časov bude pokračovať minimálne do roku 2016. Vtedy by sa malo v Bruseli znova rozhodovať o tom, či sa tento mechanizmus zachová.

Striedanie času si tento víkend všimnú najmä cestujúci vo verejnej doprave. Tí, čo budú v sobotu v noci cestovať vlakmi či autobusmi, hodinu neušetria. Namiesto toho ich počas cesty odstavia, aby všetko išlo podľa cestovných poriadkov. Týkať sa to bude troch vlakov, rýchlika Šírava do Čadce a rýchlika Zemplín v oboch smeroch, teda do Liptovského Mikuláša aj Žiliny.

„Všetky východiskové vlaky osobnej dopravy, ktorých odchod je stanovený grafikonom vlakovej dopravy medzi 2.00 h a 3.00 h, budú vypravené podľa stredoeurópskeho času,“ doplnila hovorkyňa železničiarov Jana Morháčová. Rovnaké opatrenie avizujú aj autobusoví dopravcovia. Najbližšia zmena času čaká Slovákov 30. marca, keď sa znovu vrátime k letnému času.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zima #čas