Zvolenská predloží plán poisťovne, keď budú pripravené podmienky

Plán jednej zdravotnej poisťovne ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská stále považuje za taký, ktorý by systému na Slovensku skutočne pomohol.

26.10.2013 14:43
Zuzana Zvolenská, zdravotníctvo, reformy,... Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.
debata (54)

„Zákon je pripravený, prešiel vnútrorezortným pripomienkovým konaním a všetky kroky, ktoré sme deklarovali, máme pripravené,“ povedala ministerka v relácii RTVS Sobotné dialógy. Podľa Zvolenskej sa pohnú ďalej až po tom, ako celý projekt dotiahnu aj v spolupráci s ministerstvom financií. Opozičný poslanec a člen výboru NR SR pre zdravotníctvo Viliam Novotný (SDKÚ) oponuje, že pre lekárov, pacientov, ani zdravotnú starostlivosť neexistuje žiadna výhoda, ktorá by bola v prospech vytvorenia jednej zdravotnej poisťovne.

„Vieme, že viac než 50 miliónov eur je účet, ktorý sa ešte len spočítava za prehratú arbitráž za protiústavný zákaz zisku zdravotných poisťovní,“ povedal dnes Novotný. Preto by bol veľmi opatrný „s ďalšími experimentmi typu vyvlastnenie súkromných zdravotných poisťovní za stovky miliónov“.

„Pani ministerka pripravila prvý z dvoch zákonov. Prvý sa stratil niekde na ministerstve financií ešte v lete a odvtedy ho nikto nevidel a ja tomu rozumiem, lebo pán minister financií je ten, ktorý bojuje v medzinárodných arbitrážach a prehráva a bude musieť nájsť peniaze na vyplatenie súkromných akcionárov,“ povedal v dnešnej relácii Sobotné dialógy Novotný.

Opozičný poslanec si myslí, že tieto stovky miliónov eur by sa dali v zdravotníctve využiť lepšie, napríklad na vyplatenie sestier. Ministerka Zvolenská na otázku, či dá ruku do ohňa za to, že sa odškodňovať nebude zareagovala: „Keby som si to nemyslela, ten zákon nepustím takto“. Zákon sa podľa nej nestratil. „Celkovo sa budem vyjadrovať, keď bude reálny a pustíme ho len tak, keď budeme absolútne presvedčení, že je pripravený so všetkým tak, aby bol jasne legitímny,“ povedala Zvolenská.

Ministerka zdravotníctva v Sobotných dialógoch hovorila aj o zadlženosti nemocníc. Podľa Novotného nám na budúci rok hrozí druhotná platobná neschopnosť nemocníc. Splatnosť faktúr štátnych nemocníc sa totiž podľa neho predĺžila z 82 dní v roku 2012 za vlády Ivety Radičovej na 266 dní za súčasnej vlády. „Viete čo nastane? V určitej výške prestanú dodávatelia dodávať a budú dodávať len za hotovostné peniaze a nemocnice sa dostanú do druhotnej platobnej neschopnosti,“ hovorí Novotný.

Podľa neho rozpočet nevyzerá na to, že by zdravotné poisťovne dokázali dramaticky zvýšiť platby pre nemocnice, aby zlepšili splácanie. „Naša transformácia na akciové spoločnosti bola riešením preto, aby boli nemocnice nútené maximálne efektívne hospodáriť. Riešenie Smeru nepoznáme, iba také, že sa snažia, ale zjavne sa im to nedarí,“ povedal opozičný poslanec. Podľa ministerky Zvolenskej sa však súčasnej vláde v zlepšovaní hospodárenia nemocníc darí.

Mnohé nemocnice sú podľa nej medzimesačne v plusových číslach. „Máme akčné plány, ktoré sú nastavené a tieto nemocnice jednoznačne idú k plusu a ten dlh je podľa Inštitútu finančnej politiky, podľa pána Filka, výrazne nižší ako bola obava po tom, čo ste nevyvádzali ohľadne financií,“ odkázala ministerka poslancovi.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotná poisťovňa #Zuzana Zvolenská