28. október zostane pamätným dňom

Zaslúži si deň vzniku Československa, aby bol vyhlásený za štátny sviatok? Naši západní susedia slávia 28. október ako štátny sviatok, u nás je to len pamätný deň.

27.10.2013 17:00
debata (101)

Historik Dušan Kováč tvrdí, že Československú republiku počas moderných dejín Slovenska vládnuce diktatúry vždy znevažovali, čo spôsobilo, že jej politici ani dnes neprikladajú veľký význam. Podľa neho mala pre Slovákov väčší prínos než pre Čechov, a preto by tento deň medzi štátne sviatky mal patriť. Vláda žiadnu zmenu neplánuje.

Samostatná Československá republika vznikla na sklonku prvej svetovej vojny v roku, keď sa Česi a Slováci vymanili spod nadvlády zanikajúceho Rakúsko-Uhorska. Nezávislosť vyhlásil 28. októbra 1918 v Prahe Česko-slovenský národný výbor, o dva dni nato sa k spoločnému štátu prihlásili aj slovenskí politici prijatím Martinskej deklarácie v Turčianskom Svätom Martine. Iniciatívy vyhlásiť 28. alebo 30. október za štátny sviatok boli doteraz neúspešné.

Ministerstvo kultúry vylučuje, že by v budúcnosti mohlo dôjsť k zmene. „Takýto zámer ministerstvo nemá. Vláda uvažovala o znížení počtu štátnych sviatkov, nie o ich zvýšení,“ uviedol hovorca rezortu Jozef Bednár. Zrušiť dva sviatky chce vláda preto, že Slovensko patrí medzi krajiny Európskej únie s najvyšším počtom štátnych sviatkov a dní pracovného pokoja.

To, že si 28. október nepripomíname ako štátny sviatok, je podľa historika Dušana Kováča dôsledkom pokriveného historického vedomia. „Prvýkrát jeho význam degradovali ľudáci, keď vytvorili Slovenský štát a všemožne sa snažili dokázať, že ten predchádzajúci, ktorý spolu s Hitlerom pomáhali zničiť, bol nevýznamný. Druhý raz to bolo počas komunizmu, keď ho politici prezentovali ako príklad zlého buržoázneho štátu,“ vysvetľuje. Pokrivené vedomie podľa neho funguje v našej spoločnosti aj u politikov dodnes.

Kováč vníma 28. október ako významný deň pre Slovákov, keď sa mohli začať formovať ako moderný európsky národ. „Slováci dokonca vznikom spoločného štátu získali oveľa viac ako Česi. Tí už aj predtým mali svoje školy, infraštruktúru, boli ekonomicky vyspelí. Slováci nemali nič,“ vysvetľuje. Z hľadiska významu podľa neho medzi štátne sviatky rozhodne patrí. Politológ Michal Horský si myslí, že nezáujem politikov vyhlásiť 28. október za štátny sviatok môže súvisieť s ďalším historickým faktom.

„28. októbra síce česká politická reprezentácia v Prahe vyhlásila spoločný štát, no slovenská politická reprezentácia sa stretla v Turčianskom Svätom Martine, kde sa k spoločnej štátnosti prihlásila až 30. októbra,“ hovorí. Slovensko sa tak stalo súčasťou spoločného štátu akoby dvakrát, a preto oficiálny dátum vzniku nemusí byť podľa neho pre Slovákov až taký jednoznačný.

© Autorské práva vyhradené

101 debata chyba
Viac na túto tému: #ČSR #28. október