Stredoškoláci môžu konkurovať politikom v OSN

Ochrana Arktídy, legalizácia marihuany na medicínske účely či odstraňovanie nukleárneho odpadu.

28.10.2013 13:00
debata

Aký je to pocit diskutovať o závažných spoločenských témach na úrovni zasadnutia OSN, okúsilo na vlastnej koži 140 stredoškolákov z celého sveta počas uplynulého víkendu v Bratislave. Študenti bratislavského Gymnázia Juraja Hronca pod vedením Kristíny Jakubíkovej už po trinásty raz pod záštitou Nadácie Novohradská, ministerstva zahraničných vecí a ministerstva školstva zorganizovali modelové zasadnutie OSN BratMUN na Paneurópskej vysokej škole.

Podľa spoluorganizátorky podujatia, gymnazistky Alexandry Dulákovej-Jakubekovej, si študenti na medzinárodnej konferencii zdokonalia anglický jazyk, obohatia svoje vedomosti a zistia, ako fungujú zasadnutia OSN. „Zároveň ich to naučí tolerovať odlišné názory a prehĺbi schopnosť vcítiť sa do inej polohy. Často sa stáva, že študent, ktorý pochádza z demokratického a ekonomicky vyspelého štátu, musí zastupovať autokraciu,“ vysvetlila. Prihlásení študenti si najprv vyberú krajinu a výborovú komisiu, ktorú chcú zastupovať, pričom je podmienkou, že zvolená krajina nesmie byť ich domovská. Na podujatí sa zúčastnili aj delegácie z Turecka, Švédska, USA, Poľska, Česka a Maďarska.

Študentka Britskej medzinárodnej školy v Bratislave Nikol Majská zastupovala Kolumbiu. „Som tu prvýkrát a mám z toho vynikajúci pocit. Výborne sa tu nadväzujú nové kamarátstva. Okrem toho som vždy mala stres vystupovať na verejnosti a táto skúsenosť mi veľmi pomohla,“ povedala Nikol. Na záver podujatia boli ocenení najlepší delegáti a uznania sa dočkal aj jeden Slovák. Študent maturitného ročníka bratislavského Gymnázia Ivana Horvátha Filip Křivánek zastupoval Nemecko, ktoré riešilo, akým spôsobom možno zapojiť súkromný sektor v rámci ekonomického rozvoja krajín tretieho sveta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #stredoškoláci #legalizácia marihuany #ochrana arktídy