Zdravotné sestry vidia ohrozenie v asistentoch

Zdravotným sestrám sa nepáči návrh, podľa ktorého by mali mať vyššie kompetencie zdravotnícki asistenti.

28.10.2013 12:00
nemocnica, zdravotna sestra, zdravotnictvo,... Foto: ,
debata (10)

Okrem pomáhania chorým pri hygiene či merania teploty by asistenti mali robiť aj odbery krvi a pichať injekcie. Sestry to považujú za snahu nahrádzať ich lacnejšou pracovnou silou. Tvrdia, že to bude na úkor kvality ošetrovania pacientov.

Merať tlak či teplotu nemusí dnes len zdravotná sestra, ale aj asistent. Ide o absolventov stredných zdravotníckych škôl. Pacient nevie rozlíšiť, ktoré úkony robí zdravotná sestra a ktoré zdravotnícky asistent. Na výkon povolania zdravotnej sestry už nestačí maturita zo strednej zdravotníckej školy. Sestry musia mať vyššie vzdelanie bakalárskeho stupňa alebo nadstavbu. Podľa Asociácie stredných zdravotníckych škôl v nemocnici chýba personál so stredoškolským vzdelaním. Tento nedostatok chce odstrániť posilnením kompetencií zdravotníckych asistentov.

„Ide nám o posilnenie dvoch hlavných zložiek, a to sú podávanie injekcií a odber krvi zo žily,“ konštatuje prezident Asociácie stredných zdravotníckych škôl a riaditeľ Strednej zdravotníckej školy v Lučenci Miroslav Sekula a dodáva, že je potrebné presunúť kompetencie nielen zo strany zdravotníckych asistentov, ale aj zdravotných sestier. Vychádza z predpokladu, že do roku 2020 má v rámci európskeho regiónu chýbať milión zdravotníckych pracovníkov. „Je logická úvaha, že odchod sestier do zahraničia sa nebude zastavovať, ale prehlbovať, a je naozaj potrebné zabezpečiť, aby sme tu nemali prázdne nemocnice a mal sa kto o slovenského pacienta postarať,“ poznamenáva Sekula.

Komora protestuje

Proti novým kompetenciám asistentov sa postavila Slovenská komora zdravotných sestier a pôrodných asistentiek. Nepáčia sa jej návrhy asociácie zdravotníckych škôl a protestujú proti tomu, aby sa takýmto opatrením riešil nedostatok sestier. „Už vtedy, keď ministerstvo zdravotníctva povolilo stredným zdravotníckym školám vyučovať uvedené výkony, upozorňovali sme na to, že ďalším krokom bude posilnenie kompetencií zdravotníckych asistentov a teraz sa naše obavy stavajú realitou,“ uvádza šéfka komory Iveta Lazorová a zdôrazňuje, že to vnímajú ako snahu nahrádzať sestry lacnejšou pracovnou silou. „Je to na úkor kvality ošetrovateľskej starostlivosti, čo považujeme za neprípustné,“ mieni šéfka komory.

Zdravotnícki asistenti sú podľa Lazorovej potrební ako členovia tímu pri poskytovaní základnej ošetrovateľskej starostlivosti, ale odber krvi a pichanie injekcií sú odborné činnosti, ktoré asistentom chýbajú. Podľa riaditeľa Sekulu asistenti sa v škole učia aj podávať injekcie či odoberať krv, čo je súčasťou štátneho vzdelávacieho programu pre tento študijný odbor, no v praxi to zatiaľ robiť nemôžu. Pôvodne študenti nemohli podávať žiadne injekcie, ale pred tromi či štyrmi rokmi sa im navýšili kompetencie o podávanie inzulínu, liekov pod kožu a odberanie krvi z prsta. Preto asociácia stredných zdravotníckych škôl žiada ministerstvo zdravotníctva o zmenu vyhlášky o rozsahu praxe v niektorých zdravotníckych povolaniach.

Rezort zdravotníctva zatiaľ bez stanoviska

Ministerstvo zatiaľ nepovedalo, ako sa k problému postaví. „Vypočuli sme si dve strany sporu, kde na jednej strane sú školy, ktoré chcú vyššie kompetencie pre študentov a na druhej strane komora sestier, ktorá ich nechce,“ konštatuje hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková s tým, že ministerstvo si ich vypočulo bez záverečného stanoviska.

Slovenská lekárska komora uvádza, že vykonávanie niektorých lekárskych zákrokov nižšími zdravotníckymi profesionálmi je častejšie v krajinách s nízkou dostupnosťou lekárskej starostlivosti ako núdzové riešenie. „Tlak na presun kompetencií na sestry a asistentov môže vyplývať aj zo snahy zlacniť cenu starostlivosti,“ myslí si viceprezident lekárskej komory Mikuláš Buzgó. Podľa neho z pohľadu pacienta aj lekárov ide o to, aby prenesením kompetencie na nižšieho zdravotníckeho pracovníka nedošlo k zníženiu kvality liečby a k ohrozeniu pacienta. „To znamená, že pracovník musí byť na danú činnosť spôsobilý, zároveň musí byť jasne definovaná zodpovednosť,“ spresnil Buzgó.

Na Slovensku je 29 zdravotníckych škôl a z toho 27 má otvorený študijný odbor zdravotnícky asistent. Tento odbor sa začal prvýkrát vyučovať v školskom roku 2001/2002. Budúci asistenti sa učia predmety, akými sú základy ošetrovania, anatómia a fyziológia, prvá pomoc, psychológia aj zdravotnícka etika. Asistenti podávajú jedlo pacientom, starajú sa o ich hygienu, polohujú ich, merajú teplotu, pulz, tlak krvi, odoberajú moč a stolicu na biochemické vyšetrenie, robia preväzy, podávajú obklady, zábaly, vedú zdravotnú dokumentáciu.

Čo robí zdravotnícky asistent

  • polohuje pacienta, podáva mu jedlo, zábaly, tiež lieky, ktoré pripravila sestra
  • pomáha pacientom pri hygiene
  • meria teplotu, pulz, tlak krvi, výšku a hmotnosť
  • odoberá krv z prsta na glykémiu
  • sterilizuje pomôcky, prístroje a nástroje, pripravuje dezinfekčné roztoky
  • spolupracuje so sestrou pri vizite

Ktoré kompetencie by mali asistentovi pribudnúť

  • odoberanie krvi zo žily
  • pichanie injekcií do svalu

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #zdravotné sestry #asistenti