Dvanásť podnikateľov je podozrivých z kartelu

Protimonopolný úrad začal v pondelok správne konanie proti dvanástim podnikateľom, ktorí sa zapájali do verejných obstarávaní v rámci operačného programu Vzdelávanie využívajúcom eurofondy.

29.10.2013 09:38
debata (2)

Má pri nich podozrenie z kartelovej dohody. Podnikatelia sa mali dohodnúť, že si nebudú konkurovať pri predkladaní ponúk vo verejných obstarávaniach, čím sa zabránilo riadnej súťaži, ktorá by mohla znížiť cenu. Nasvedčovať tomu majú aj dôkazy z neohlásených inšpekcií v daných firmách. Podozrenia sa týkajú projektov z Európskeho sociálneho fondu a tiež národných zdrojov, hoci úrad nechce spresniť, ktorých obstarávaní konkrétne.

„Môžeme iba potvrdiť, že jednotlivé tendre už boli ukončené,“ uviedla hovorkyňa úradu Alena Sedláková. Ministerstvo školstva dodalo, že ide o súťaže z obdobia 2009 až 2012. „Rezort školstva bude pri preskúmaní tejto záležitosti plne súčinný,“ reagoval hovorca školstva Michal Kaliňák. Ak sa podozrenia úradu potvrdia, podnikateľom hrozí pokuta až do výšky 10 percent z ich obratu za predchádzajúce uzavreté účtovné obdobie, či zákaz účasti na verejných obstarávaniach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #vzdelávanie #kartel #monopol