Rast platov má byť plošný

Rast platov v odvetví sa bude pri firmách nad 20 zamestnancov odvíjať od dohody pri kolektívnej zmluve vyššieho stupňa medzi odborármi a zamestnávateľmi.

29.10.2013 13:27 , aktualizované: 20:08
debata (3)

Konkrétny zamestnávateľ sa pritom už nebude môcť brániť, že s danou dohodou nesúhlasí. O rozšírení platnosti kolektívnej zmluvy bude rozhodovať komisia zložená z odborárov, zamestnávateľov a ministerstva.

Rozhodol o tom včera parlament. Odborári návrh podporili, naopak, zamestnávatelia sú zásadne proti. "Už teraz sa mnohé menšie spoločnosti obzerajú po spôsoboch, ako sa novej povinnosti vyhnúť. Nemôžu si totiž dovoliť riadiť sa kolektívnymi zmluvami, ktoré nepodpísali, a ich platnosť im nanúti štát,“ uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ McROY Group Luboš Sirota.

Podľa neho sa dá predpokladať, že menšie firmy, ktoré zamestnávajú niekoľko desiatok ľudí, sa budú snažiť počet zamestnancov znížiť tak, aby sa na nich táto povinnosť nevzťahovala, napríklad prevedú časť zamestnancov na živnosť.

Rezort práce tvrdí, že problémom zabráni komisia. „Úlohou komisie bude konať v súlade s verejným záujmom, dbať na dodržiavanie zákonom stanovených podmienok a objektívne posudzovať pripomienky jednotlivých zamestnávateľov, prípadne posudzovať aj iné podmienky, ktoré by mohli mať vplyv na rozšírenie, resp. nerozšírenie záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa,“ uviedlo ministerstvo práce.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnávatelia #tripartita #ministerstvo práce a sociálnych vecí #kolektívna zmluvy