Pre zatajovanie ESO chce opozícia prieskum u Kaliňáka

Opoziční poslanci Martin Chren, Igor Hraško (OĽaNO), Pavol Zajac (KDH) a Elemér Jakab (Most-Híd) iniciovali zvolanie mimoriadneho výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj s návrhom na vykonanie poslaneckého prieskumu na ministerstve vnútra s cieľom sprístupniť analýzy týkajúce sa vyčíslenia finančných úspor z reformy verejnej správy pod názvom ESO.

29.10.2013 16:43
ministerstvo vnútra, vnútro Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (10)

„Tieto úspory a ich vyčíslenie sú veľmi dôležité, stojí na nich návrh budúcoročného štátneho rozpočtu aj návrh rozpočtov na roky 2015 a 2016. Ministerstvo vnútra však odmietlo sprístupniť verejnosti tieto údaje napriek tomu, že nejde o utajované skutočnosti. Vyvoláva to odôvodnené pochybnosti o tom, či sú údaje správne a či celý štátny rozpočet nestojí na vode,“ povedal nezaradený poslanec Martin Chren. Upozornil, že minister vnútra Robert Kaliňák síce výbor o reforme ESO informoval, nikdy však nepredložil konkrétne vyčíslenia a analýzy projektu.

Nezaradený poslanec Daniel Lipšic zdôraznil, že pri prijímaní infozákona sa kládol dôraz na to, aby ministerstvá zverejňovali na požiadanie všetky informácie, ktoré majú k dispozícii, pokiaľ nejde o utajované skutočnosti. „Minister vnútra nemá žiadny zákonný dôvod podľa infozákona nezverejniť informáciu, ktorú ministerstvo má, disponuje ňou a nie je nijakým spôsobom utajovaná. Ďalšie dôvody, ktoré si vymýšľa, prečo ju nezverejňuje, sú dôvody úplne mimozákonné a zrejme nasvedčujú tomu, že reforma ESO absolútne nemá šancu naplniť tie parametre, s akými bola aj vo veľmi miernej verzii pred rokom a pol spúšťaná,“ konštatoval Lipšic.

Nezaradený Jozef Kollár pripomenul, že Kaliňák v minulosti „veľkohubo“ ohlasoval úspory z reformy ESO vo výške 700 miliónov eur do roku 2016. V návrhu budúcoročného štátneho rozpočtu je pritom podľa Kollára úspora kvantifikovaná ako niekoľko málo desiatok miliónov eur a z toho približne 50 miliónov eur má tvoriť predaj prebytočného majetku. „Že by smerácka privatizácia? Pýtam sa, či ideme rozpredávať majetok štátu a vyčísľovať to ako súčasť úspor projektu ESO,“ poznamenal Kollár.

Jedným z dôvodov, prečo sa nikto nevie dopátrať analýzy, z čoho bude rezultovať ušetrená suma 700 miliónov eur do konca volebného obdobia, podľa Kollára môže predstavovať aj Kaliňákov záväzok v rámci reformy ESO neprepúšťať zamestnancov verejnej správy. „Do roku 2016 budeme držať neefektívnych ľudí a prezamestnanosť. Lenže jedného dňa ten hrniec praskne. Slovensko si nemôže dovoliť držať vo verejnej správe 339 tisíc ľudí do roku 2016,“ poznamenal Kollár. Rokovanie výboru sa uskutoční v stredu 30. októbra.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vnútro #opozícia #ESO