Parlament schválil bič na šmejdov

Seniori dostanú väčšiu šancu brániť sa manipuláciám a nátlaku firiem na predvádzacích a predajných akciách.

29.10.2013 17:16
dochodca, dochodkyna, smejdi, hrnce, kuchyna Foto:
Vo filme Šmejdi hovoria klienti, ktorí sa nechali oklamať na predvádzacích akciách, aj o psychickom a fyzickom nátlaku.
debata (17)

Parlamentom prešla novela zákona, ktorá pre kupujúceho zjednodušuje odstúpenie od zmluvy, vrátenie tovaru, inšpektorom dáva zase väčšie právomoci. Dôverčiví ľudia na rôznych akciách často prichádzajú o veľké peniaze za nekvalitný tovar v podobe hrncov, vankúšov či „zázračných“ liečebných prípravkov. Na tovar si berú nevýhodné pôžičky, ktoré nevládzu splácať. Končí sa to potom exekúciou dôchodkov.

Sociálna poisťovňa z titulu exekúcie zráža z penzijných dávok až takmer 35-tisíc dôchodcom. Denník Pravda v polovici októbra upozorňoval, že ďalším 30-tisíc penzistom hrozí, že skončia rovnako. Pritom až v troch štvrtinách prípadov sa dôchodky krátia v prospech nebankoviek a predvádzacích firiem. Nárast exekúcií, ale aj sťažnosti na praktiky predajcov donútili politikov meniť zákon.

„Zmyslom je pomôcť občanom a šmejdov poslať tam, odkiaľ prišli,“ povedal jeden z predkladateľov novely zákona o ochrane spotrebiteľa pri podomovom a zásielkovom predaji poslanec Anton Martvoň zo Smeru. Na zákone s poslancom Ottom Brixim spolupracovali s rezortmi spravodlivosti, hospodárstva a Slovenskou obchodnou inšpekciou.

Novela počíta s tým, že spotrebiteľ bude oprávnený bez uvedenia dôvodu písomne odstúpiť od zmluvy do 15 pracovných dní od jej uzavretia alebo odo dňa prevzatia tovaru. Spotrebiteľ tovar po odstúpení od zmluvy vráti až vtedy, keď mu predávajúci vráti peniaze, ktoré zaň zaplatil. Organizátor nebude môcť počas predajnej akcie vrátane zlosovania a hry o ceny oddeľovať spotrebiteľa od ostatných účastníkov akcie. Stávalo sa totiž, že nátlak na kupujúcich sa dial v tajnosti medzi štyrmi očami. „Vyhneme sa tomu, aby nemuselo dochádzať k súdom alebo k exekúciám,“ sľubuje si od novely poslanec Martvoň.

Podľa schváleného zákona sa posilnia právomoci Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI). Firmy dostanú povinnosť najneskôr 20 dní vopred písomne oznámiť SOI uskutočnenie predajnej akcie. V oznámení predávajúci uvedie svoje obchodné meno, sídlo, presný čas a miesto konania predajnej akcie. Kontrolóri budú vopred poznať návrhy zmlúv, ako aj ceny tovarov a služieb, za ktoré sa budú ponúkať spotrebiteľom. Obchodná inšpekcia bude päť dní pred akciou zverejňovať o nej všetky údaje. Zvýši sa aj výška pokuty predajcom z 3¤319 na 16 500 eur.

Hovorkyňa SOI Danuša Krkošová povedala, že budú robiť verejnoprávny dozor a postupovať podľa svojich právomocí. Podľa Krkošovej riaditeľ inšpektorátu rozhodne, kedy a kam pošle kontrolóra. „Máme metodiky a techniky kontroly, naši inšpektori sú zdatní a určite vedia predajné akcie pokryť,“ poznamenala Krkošová. SOI do konca augusta tohto roku evidovala 369 spotrebiteľských podnetov na 25 spoločností.

Podvodné praktiky ukázal verejnosti film Šmejdi českej režisérky Silvie Dymákovej. Tá so skrytou kamerou navštevovala pochybné akcie, kde dokumentovala, ako premyslene predajcovia manipulovali s dôverčivými staršími ľuďmi.

Podľa poslanca Martvoňa prijatím novely sme predbehli susedné Česko, kde majú problém so šmejdami už päť rokov. Tam zákon postihujúci nečestné obchodné praktiky nestihli prijať z dôvodu predčasných parlamentných volieb. „Sme jednou z prvých krajín visegrádskej štvorky, ktorá má zákon, ako by sa mohol vyriešiť tento problém,“ dodal poslanec.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #seniori #Šmejdi