Vláda podporila olympiádu s Krakovom, príprava by stála do pol milióna eur

Vláda Slovenskej republiky vzala na svojom stredajšom zasadnutí na vedomie Správu o stave prípravy kandidatúry mesta Krakov na organizovanie zimných olympijských hier 2022 za spoluúčasti Slovenskej republiky.

30.10.2013 12:29
Jasná Nízke Tatry Foto:
Na Slovensku by sa v prípade úspechu kandidatúry Krakova uskutočnili olympijské súťaže v alpskom lyžovaní, ktorých centrom by bol existujúci areál v Jasnej.
debata (35)

Ide o nelegislatívny materiál, v ktorom sa píše, že predpokladané náklady Slovenska na prípravu spoločnej kandidatúry pod hlavičkou Krakova by mali do 31. júla 2015 dosiahnuť sumu 481-tisíc eur. V roku 2014 sa plánuje využiť 310-tisíc eur.

Príprava kandidatúry predstavuje 40 percent nákladov

V rozpočte nie sú ešte kalkulované náklady na marketingové aktivity, keďže Krakov túto časť kandidátskej stratégie ešte len pripravuje. Viac ako 40 percent z celkových nákladov tvoria výdaje na služby spojené s prípravou kandidatúry, ako sú štúdie, expertízy, posudky, ďalších 35 % sú cestovné náklady a náklady spojené s realizáciou pracovných stretnutí. Správu do vlády predložilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

Vláda SR zobrala na vedomie aj založenie slovenského prípravného výboru ZOH 2022, ktorý bude koordinovať a zabezpečovať činnosti spojené s prípravou kandidatúry. Zároveň kabinet uložil ministrom financií a školstva zabezpečiť financovanie činnosti prípravného výboru vo výške 310-tisíc eur v roku 2014 a 171-tisíc eur o rok neskôr.

„Na slovenskej strane bude činnosť prípravného výboru zabezpečovaná prostredníctvom záujmového združenia právnických osôb (ZZPO) so 4 členmi: Žilinský samosprávny kraj, mesto Liptovský Mikuláš, obec Demänovská Dolina, Slovenský olympijský výbor. ZZPO vznikne najneskôr k 1. 1. 2014,“ píše sa vo vládnom materiáli.

Výstavba náročných športovísk sa neplánuje

V súčasnosti nie je možné vyčísliť investičné náklady na organizáciu ZOH 2022. Nie je však plánovaná žiadna výstavba náročných športovísk a štadiónov na Slovensku. Potrebné sú investície do modernizácie a rekonštrukcie existujúcich objektov. Na Slovensku by sa v prípade úspechu kandidatúry Krakova uskutočnili súťaže v alpskom lyžovaní, ktorých centrom by bol existujúci areál v Jasnej. Olympijská dedina by bola v areáli Akadémie ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši, zástupcovia médií by mali využívať ubytovacie kapacity v regióne Liptova.

Mal by sa uskutočniť prieskum verejnej mienky

Pred kandidátskymi výbormi oboch krajín je ešte niekoľko úloh. Zástupcovia Poľského olympijského výboru musia do 14. novembra informovať Medzinárodný olympijský výbor (MOV) o kandidátskom meste, do 14. marca 2014 musí predložiť už samotný Krakov prihlášku spojenú s rôznymi garanciami.

Do 14. novembra 2013 by sa v regióne Liptovského Mikuláša a Demänovskej doliny i na poľskej strane mal uskutočniť prieskum verejnej mienky. V júli 2014 po inšpekciách komisie pre ZOH 2022 oznámi MOV mená finalistov, z ktorých o rok neskôr 31. júla 2015 na zasadnutí v Kuala Lumpure vyberie organizátora. Oficiálne už záujem o ZOH 2022 oznámili kazašské Almaty a ukrajinský Ľvov, o usporiadaní uvažujú aj v Mníchove, Osle, Štokholme či Brašove.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #zimné olympijské hry #Krakov