Dekanka UKF má dovolenku, prednostku nemá kto odvolať

Návrh riaditeľa nitrianskej fakultnej nemocnice na odvolanie prednostky detskej kliniky Aleny Ďurišovej je už na dekanáte Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa.

30.10.2013 16:23
debata (10)

Menovanie a odvolávania prednostov je v kompetencii dekanky Evy Sollárovej. Tá má však oddnes do konca týždňa dovolenku, Ďurišovú preto nemá kto odvolať. „Návrh riaditeľa nemocnice dnes doručili pani dekanke. S vysokou pravdepodobnosťou rozhodne v pondelok,“ povedal rektor univerzity Libor Vozár.

Prednostka Kliniky novorodencov, detí a dorastu Alena Ďurišová má prísť o svoj post pre kauzu zabielenia údajov v zdravotnej dokumentácii novorodenca. Riaditeľ nemocnice Jozef Valocký ju v utorok odvolal z pozície námestníčky pre zdravotnú starostlivosť. „Po dôkladnom preverení a zozbieraní všetkých údajov som zistil, že prednostka Alena Ďurišová ma od začiatku svojimi vyjadreniami klamala,“ povedal.

Pôvodne sa riaditeľ zastával Ďurišovej s tým, že v chorobopise novorodenca len upravila nesprávnu informáciu, ktorú tam predtým napísal iný lekár, bielenie však poprel. Zákon hovorí o tom, že opravu zápisu môže vykonať len zdravotnícky pracovník, ktorý vykonal pôvodný zápis a pôvodný zápis musí zostať čitateľný. „Bol tam veľmi dôležitý anamnestický údaj, že pacient sa liečil na tejto kliniky a pre zlyhanie obličiek bol preložený do Bratislavy. Vstupovať do chorobopisu – a už vôbec nie formou zabielenia – je porušovaním zákonov, liečebného poriadku a ohrozením pacienta,“ povedal minulý týždeň prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár.

Prípad prešetruje Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou aj nitrianska okresná prokuratúra. Na kauzu reagoval listom ministerke zdravotníctva Zuzane Zvolenskej aj Lékařský odborový klub – Svaz českých lékařů. Predseda klubu Martin Engel píše, že je šokovaný škandálnou situáciou vo Fakultnej nemocnici Nitre, kde došlo k hrubej manipulácii so zdravotnou dokumentáciou pacienta.

Engel sa domnieva, že Ďurišová zrejme plnila pokyny riaditeľa Valockého, poslanca parlamentu za vládnu stranu. „Pevne verím, že toto protizákonné jednanie pracovníkov Fakultnej nemocnice Nitra bude mať pre nich horkú pachuť, že budú odvolaní a Vy tým jasne dáte najavo, že nič podobného vo Vami riadenom rezorte už nikdy nebude možné,“ adresoval Zvolenskej.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #odvolanie #nitrianska fakultná nemocnica