Ďalší chaos v čipovaní. Hrozí vymazanie údajov z registra?

Čipovanie tisícov psov, mačiek a fretiek môže po novom roku stratiť zmysel. Problémom je register s osobnými údajmi pol milióna majiteľov zvierat, ktorý je nevyhnutnou súčasťou čipovania. Hrozí, že register, ktorý mal pomáhať pri identifikácii stratených zvierat, budú musieť veterinári vymazať.

01.11.2013 12:00
čipovanie Foto: ,
Domáce zvieratá si doteraz dalo označiť okolo pol milióna chovateľov.
debata (26)

Parlament minulý týždeň schválil pozmeňujúci návrh, podľa ktorého bude od nového roka čipovanie len na dobrovoľnej báze. Zatiaľ platí, že je do konca tohto roka povinné. Domácich miláčikov si doteraz nechalo označiť okolo pol milióna chovateľov, zároveň odovzdávali svoje údaje veterinárom, ktorí ich nahadzovali do registra. Ten mal spolu s čipom poslúžiť na identifikáciu zvieraťa. Zmenou čipovania na dobrovoľné však existencia registra narazila na ochranu osobných údajov. Zákon ich totiž umožňuje spracúvať iba vtedy, keď sú viazané k zákonnej povinnosti. A tou čipovanie už od januára nebude.

Z analýzy právnickej kancelárie Blaha, Erben & Partneri, ktorú si dala vypracovať komora veterinárov, vyplýva, že od januára bude s osobnými údajmi chovateľov v registri problém. „Po zmene zákona všeobecnej povinnosti čipovať všetky psy, mačky a fretky, táto povinnosť zbierať a ukladať osobné údaje už nebude existovať,“ uvádza sa v analýze. Do registra by sa tak mali zapisovať len údaje vlastníkov zvierat, pre ktoré povinnosť stále platí, teda tých, ktoré sú určené na predaj či cestujú do zahraničia. Otázkou však je, čo urobiť s už existujúcimi údajmi. Podľa právnikov je jednou z možností vymazanie registra.

Prezident komory Ladislav Stodola je proti vymazaniu registra, pretože by to pre poctivých majiteľov bola veľká nespravodlivosť. „Bez údajov v registrácii čipovanie stráca svoj zmysel. Obávam sa však, že ak schválený návrh nadobudne platnosť, spôsobí to len ďalší chaos a údaje v registri sa nebudú môcť vôbec používať,“ hovorí. Na hroziaci problém však podľa neho treba upozorniť, pretože predkladatelia návrhu, o ňom nemusia vôbec tušiť.

Stodola sa tiež bráni obvineniam, že zmenu v zákone spôsobili veterinári. „Predkladatelia návrhu sa odvolávali na to, že veterinári čipovali zvieratá za neprimerane vysoké ceny a mnohí si teraz myslia, že celý proces musel byť zastavený len kvôli nim, čo je lož,“ upozorňuje. Veterinári si robili vlastný prieskum cien za čipovanie a priemerná cena sa pohybuje podľa Stodolu okolo 13 eur. Vyššie ceny majitelia vo väčšine prípadov platili len v prípade, keď popri čipovaní dali psa aj zaočkovať.

Marián Záhumenský (Smer) je jedným z predkladateľov návrhu, ktorý zmenil čipovanie na dobrovoľné. Vymazania registra, kde je okolo 500-tisíc osobných údajov, sa neobáva. „Nepreveroval som, či má zákon o ochrane osobných údajov dosah na pozmeňujúci návrh. Ak by taký problém naozaj existoval, budeme ho konzultovať s odborníkmi, ale čipovanie od nového roka zostane určite dobrovoľné,“ hovorí. Jedno z riešení, ktoré podľa neho prichádza do úvahy, je, že ľudia, ktorí by mali problém s údajmi v registri, môžu požiadať o ich vymazanie. Podľa neho by to však bola škoda, keďže bez údajov čipovanie stráca zmysel. Ako dodal, podľa neho je celý problém zbytočne nafúknutý a určite nebude mať vplyv na vymazanie celého registra.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #čipovanie #register s osobnými údajmi #veterinári