Dvaja zranení vojaci z Afganistanu by sa chceli vrátiť do služby

Dvaja ťažko zranení slovenskí vojaci Matej Macho a Martin Chropovský, ktorých ešte začiatkom júla na vojenskej základni v afganskom Kandaháre postrelil príslušník afganskej národnej armády Lambar Chán, sa pomaly zotavujú.

31.10.2013 13:35
Voajci, Afganistan Foto: ,
Na snímke zľava vojaci Martin Chropovský a Matej Macho.
debata (9)

Ak im to zdravotný stav dovolí, obaja sa chcú vrátiť do aktívnej vojenskej služby.

„Zatiaľ sa chcem venovať zdravotnému stavu, čo sa týka rehabilitácie, je to otázka dvoch – troch rokov,“ uviedol na tlačovej konferencii Macho s tým, že návrat do misie považuje za málo pravdepodobný. „Ja by som určite chcel slúžiť v armáde, ale ten zdravotný stav, ťažko povedať,“ dodal Macho, ktorý počas incidentu utrpel priestrel hrudníka. Aj druhého vojaka, ktorý mal zranenia hlavy, čaká ešte dlhé liečenie. „Keby sa môj zdravotný stav natoľko zlepšil, že by mi to dovolilo slúžiť v ozbrojených silách, tak by bola pre mňa česť naďalej slúžiť,“ dodal Chropovský. Ako informoval náčelník Generálneho štábu OS SR Peter Vojtek, obaja sú naďalej členmi ozbrojených síl. „Sú v domácom liečení, venujeme im maximálnu pozornosť,“ zdôraznil Vojtek.

„Bol to bežný deň ako každý iný. Boli sme zaradení do výcviku, kde sme mali spraviť rekognoskáciu priestoru v Kandaháre,“ uviedol Macho. Počas cvičenia zastavili vozidlá neďaleko strážnej veže. „V tej chvíli, ako sme sedeli vo vozidle, z ničoho nič prišla streľba. Prebiehalo to tak sekundovo. Najprv som si myslel, že je to len nejaký výcvik, ale v tej chvíli ma napadlo, že to nie je možné. Zrazu človek zistil, že tá streľba je skutočná a tie náboje sú ostré. Potom prišli zásahy, krik, rinčanie skla,“ opísal udalosti Macho. Taktiež poďakoval za rýchlu reakciu celého kolektívu počas incidentu.

Vojaci utrpeli ťažké zranenia pri incidente, ktorý sa odohral 9. júla počas operácie ISAF v Afganistane. Pri tzv. „green-on-blue“ útoku zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre strieľal príslušník afganskej národnej armády na skupinu spojeneckých vojakov. Počas streľby z guľometu prišiel o život príslušník strážnej jednotky Daniel Kavuliak. Ďalší štyria slovenskí vojaci boli zranení ľahko.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojaci #Macho #Chropovský