Vdova po robotníkovi stále nepozná pravdu

Ani po roku od pádu mosta pri Kurimanoch sa Lucia Pažinová nedokáže zmieriť s tým, že tragédia jej vzala manžela Martina a jej dvom dcérkam vo veku osem a deväť rokov otca.

03.11.2013 15:00
Kurimany, zrútený most Foto:
Pri obci Kurimany sa pred rokom zrútil most vo výstavbe nad diaľnicou D1.
debata (6)

S deťmi sa presťahovala do bytu v Prešove, lebo u svokrovcov, kde donedávna bývali, jej všetko pripomínalo manžela.

Firma, ktorá Martina Pažina zamestnávala, jej vyplatila odškodné vo výške 2-tisíc eur. „Je pravda, že sa ma viackrát pýtali, či s niečím nepotrebujem pomôcť, ale čo také mi môžu ponúknuť? Ja by som potrebovala finančnú pomoc, mám dve malé dcérky a treba z niečoho žiť. Manžela mi to nevráti, ale taká suma za zmarený život je málo,“ povedala nešťastná vdova. Zatiaľ ešte sama nevie, či sa nejakých ďalších peňazí dočká a ako bude ďalej riešiť situáciu.

Dcérky Alexka a Viktorka si stratu otca nevedia celkom uvedomiť. „Vplýva na to aj skutočnosť, že manžel bol dlhšie obdobie preč. Krátko predtým, ako začal pracovať na tom moste, bol pol roka v Nemecku. Prišiel domov na tri dni a potom zase na dlhší čas odišiel. Dievčatá si na to akoby zvykli. Berú to stále tak, akoby len odišiel pracovať preč,“ hovorí Lucia Pažinová. Staršia dcéra si uvedomovala, že sa niečo stalo, hlavne v období, keď k tragickej udalosti došlo. „Aj na prvom svätom prijímaní plakala, že chce ocka, no ešte si to nevie celkom dať do súvisu, prečo tam nie je,“ dodala užialená žena.

Na zlé pracovné podmienky sa jej manžel nesťažoval. Na stavbe osudného mosta pracoval len týždeň. „V ten osudný piatok si ho zavolali na výpomoc, hoci to nebol jeho turnus. Vždy som ho vyprevádzala s tým, aby si dal na seba pozor. On si zahundral popod nos, že pozor si dá, ale ak by spadol most, to by neovplyvnil,“ dodala.

Stále nevie pochopiť, ako mohlo k tragédii dôjsť. „Ako to, že si nikto zo zodpovedných nevšimol, že sa niečo deje? Už pred tým nešťastím museli vedieť, že niečo nie je v poriadku. Možno je zbytočné to teraz riešiť, ale mám úplne zničený život,“ povedala mladá vdova, ktorej prekáža aj zdĺhavé vyšetrovanie celej udalosti. Nikto ju ani priebežne neinformoval o tom, ako postupuje. Dúfa len, že nebudú chcieť celú vinu „hodiť“ na robotníkov.

Podľa posudku expertov bola dôvodom zlyhania podpernej konštrukcie mosta kombinácia technických a právnych problémov – kolaps priečneho nosníka a nespôsobilosť pracovníkov na dozor stavby mosta. Expertíza a znalecký posudok smerujú do rúk prokurátora a ten pomenuje vinníka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #robotník #smrť #Most #Kurimany