Z rusovského kaštieľa bude opäť reprezentačné sídlo

Kaštieľ v Rusovciach sa konečne dočká rekonštrukcie. O práva na pozemky rusovského panstva sa dlhé roky so štátom sporili benediktínski mnísi a budova kaštieľa s okolitým parkom chátrala.

03.11.2013 15:40
Kaštieľ, Rusovce Foto: ,
Kaštieľ v Rusovciach už dlhé roky chátra.
debata (11)

Všetky spory sú dnes ukončené v prospech Slovenska. Kaštieľu spolu s blízkym čeľadníkom a parkom chce vláda vrátiť jeho niekdajšiu slávu. Rekonštrukcia by mala byť skončená do 1. júla 2016, keď bude Slovensko predsedníckou krajinou v Rade Európskej únie. Časť prác sa vykryje z nórskych fondov, zvyšok zaplatí štát alebo súkromné subjekty. Celá oprava vyjde asi na 35 miliónov eur. Z nórskych fondov pôjde na rekonštrukciu 5 miliónov eur, Slovensko musí k sume doplatiť 15 percent zo štátneho rozpočtu. Presné financovanie stavby bude známe na jar. „Zvyšok bude pravdepodobne financovaný buď zo štátneho rozpočtu, alebo z darov a zdrojov tretích subjektov. Do jari budúceho roka, keď sa začne verejná súťaž na dodávateľa, budú finančné zdroje už vyšpecifikované,“ hovorí riaditeľ hospodárskej správy Úradu vlády Marek Ivan. V sporoch s benediktínmi rozhodli súdy v prospech Slovenska, ktorému pripadlo 90 percent panstva. Do vlastníctva mníchov prešla podľa Ivana časť parku s blízkym kostolíkom. Zrenovovaný kaštieľ budú vláda a prezident využívať na reprezentatív­ne účely.

Kaštieľ v Rusovciach zrekonštruujú

Kaštieľu v Rusovciach spolu s blízkym čeľadníkom a parkom chce vláda vrátiť jeho niekdajšiu slávu.

Fotogaléria
Od hlavného vchodu vedú do vnútorných...
V rytierskej sále sa nachádzajú krb i vitrážové...
+3Kaštieľ v Rusovciach už dlhé roky chátra.

Pri rekonštrukcii bude prioritou, aby veľká časť panstva bola dostupná aj verejnosti. Najprv sa začne renovovať čeľadník s parkom, ktoré by mali byť hotové do konca apríla 2016. Stane sa z nich oddychová zóna. Časť čeľadníka sa prebuduje na múzeum, ktoré bude prinášať osvetu o Gerulate, dunajských luhoch a významných rusovských rodoch. Zvyšok budú môcť využívať miestne mimovládne organizácie na svoje činnosti. Súčasťou čeľadníka bude aj kaviareň a miestne komunitné centrum, kde sa budú konať svadby. V historickom parku, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, budú mať návštevníci možnosť zahrať si petang či bedminton. Na park sa majú napájať cyklotrasy z Budapešti a Viedne. Podľa Ivana sa uvažuje aj o vybudovaní oddychových mól pri koryte Dunaja, ktoré preteká cez park, kde sa budú môcť ľudia člnkovať.

Kaštieľ sa bude z panstva opravovať ako posledný. Tvorí ho dvojposchodová dvojkrídlová budova postavená do tvaru písmena U s čestným nádvorím. Nachádza na južnom okraji parku s rozlohou 13,2 ha. Pochádza z polovice 19. storočia, keď viedenský architekt Franz Beer na požiadanie vtedajšieho majiteľa grófa Emanuela Zichyho-Ferraris pôvodný kaštieľ prestaval tak, aby pripomínal tudorovskú gotiku. V tom období išlo o jednu z vôbec prvých neogotických stavieb na svete. Keď grófova manželka Šarlota spáchala samovraždu z nešťastnej lásky k mladšiemu grófovi Emanuelovi Andrássymu, ovplyvnilo to ďalší osud kaštieľa. Rod Zichyovcov ho predal sliezskemu podnikateľovi grófovi Hugovi Henckelovi, ktorý uskutočnil ďalšiu prestavbu, dal dobudovať aj dve bočné veže. Interiér Henckel dozariaďoval v neogotickom duchu, ako napríklad Rytiersku sálu maľbami.

„Teraz je najvyšší čas, že sa s kaštieľom opäť začne niečo diať. Zvonku síce vyzerá obstojne, ale vnútri podlieha totálnej deštrukcii,“ vysvetľuje riaditeľ Krajského pamiatkového ústavu Bratislava Peter Jurkovič.

Priestory kaštieľa chátrajú už 17 rokov. Schodišťom vedúcim z ústrednej schodiskovej haly sa dá dostať na prvé poschodie, kde sa nachádza najreprezenta­tívnejšia miestnosť celého kaštieľa, Rytierska sála. V roku 1996 sa začala čiastočne renovovať, preto je najzachovalejšia. Zvyšné menšie sály v bočných krídlach, ktoré kedysi slúžili ako salóny, knižnica, biliardová miestnosť a ubytovacie apartmány, sa pasujú s prepadnutými stropmi a s drevomorkou na stenách, chýba v nich neogotické zariadenie či vitráže na oknách.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #kaštiel #Rusovce