Senior prekoná aj mladšie ročníky

Milan Zrubec z Trenčína má 76 rokov a denne strávi pri počítači aj sedem hodín. Píše a posiela e-maily, surfuje po internete, využíva Skype, počúva hudbu.

03.11.2013 16:12
Zrubec Foto: ,
Milan Zrubec je odkázaný na invalidný vozík, ale stále je niekde vo svete - pomocou internetu.
debata (13)

Milan Zrubec z Trenčína má 76 rokov a denne strávi pri počítači aj sedem hodín. Píše a posiela e-maily, surfuje po internete, využíva Skype, počúva hudbu. Pritom sa nikdy nezúčastnil na žiadnom počítačovom školení, všetko sa naučil sám.

„Do odchodu na dôchodok som v práci počítač nemal. Ale len čo sa objavila reklama na počítače, objednal som si celú počítačovú zostavu. Počítač som si zobral na splátky, trvalo mi dva roky, kým som to zaplatil. Učil som sa na ňom sám, niečo som pochytil, niečo mi poradil brat,“ vraví Milan Zrubec, bývalý posudkový lekár.

Do dôchodku odišiel v roku 1997, v práci nikdy počítač nepoužíval. Je mu ľúto, že neexistovali už skôr, práca by vraj bola oveľa jednoduchšia. Teraz žije v zariadení pre seniorov na Piaristickej ulici v Trenčíne, je odkázaný na invalidný vozík a počítač je preňho jedinečný spôsob, ako udržiavať kontakt s príbuznými v Bratislave, Košiciach, Prahe, vo Viedni a v Mníchove. A prináša mu aj zábavu.

„Aj doma, kým ešte žila manželka, som bol dlhý čas pri počítači. Teraz, keď som v tomto zariadení, pri ňom strávim 6 až 7 hodín. Rád lúštim krížovky, a keď niečo neviem, nájdem si to na internete. A ešte počúvam Šostakoviča a ďalších autorov vážnej hudby. Keď som študoval v Prahe, tak som každý týždeň chodil aj s manželkou do divadla. Teraz už nemôžem chodiť do divadla, tak aspoň takto počúvam hudbu,“ dodal Milan Zrubec.

Mesto Trenčín je zriaďovateľom dvoch zariadení pre seniorov. V oboch otvorili počítačové kútiky s pripojením na internet, v oboch majú klienti k dispozícii bezplatné WiFi. V zariadení na sídlisku Juh nedávno zorganizovali kurz, na ktorom sa dôchodcovia mohli naučiť pracovať s počítačom. Prihlásilo sa 9 klientov, mužov aj žien, pričom najstarší účastník mal 80 rokov. „Najskôr sa učili základné úkony obsluhy počítača, potom surfovať po internete, obsluhovať Skype a elektronickú poštu. Niektorí začínali kurz ako úplní začiatočníci a boli šťastní z toho, aký pokrok sa im podarilo urobiť, a prekvapení, že to nie je nič zložité. Zistili, že sa zrazu pred nimi otvoril svet,“ vraví Ladislav Pavlík, riaditeľ Sociálnych služieb v Trenčíne.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #internet #Zrubec