Ktoré úrady zaniknú, Kaliňák zatiaľ neprezradí

Viac ako dvesto štátnych organizácií čaká v najbližších dvoch rokoch spájanie, transformácia či dokonca rušenie. Ktoré to sú, sa však verejnosť vopred nedozvie.

04.11.2013 12:00
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že ak by informácie o rušení úradov sprístupnil, zmaril by úspech reformy.
debata (10)

Do poslednej chvíle to nebudú vedieť ani samotní zamestnanci úradov. Takýto postup v reforme verejnej správy ESO zvolil minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý tvrdí, že ak by informácie o rušení úradov sprístupnil, zmaril by úspech reformy.

Možnosti, ako ušetriť na štátnych úradoch, ukázala analýza, ktorú pripravil rezort vnútra. Podľa nej by zo 470 analyzovaných štátnych organizácií mali nastať zmeny až v 254. Aj vďaka tomu by reforma ESO mala do roku 2016 ušetriť štátu odhadom až 700 miliónov eur. Peniaze má priniesť šetrenie na platoch či predaj prebytočných budov. Kaliňák tvrdí, že ak by vopred zverejnil, ktoré úrady sú ohrozené, hrozil by ich kolaps.

"Keď povieme, že niečo zanikne, tak žiadne rozhodnutie najbližšie tri mesiace neurobí. Takto sa však k zrušeniu organizácií pristupovať nedá. Vždy treba vymyslieť systém, ako treba pristupovať k ľuďom, ktorí doteraz v organizáciách robili, premyslieť, čo budú robiť ďalej, a to sú veci, ktoré musíme vyrokovať priamo s nimi,“ tvrdí minister.

Dodáva tiež, že analýza nie je definitívna. Spracovaná je z ekonomického hľadiska a nezohľadňuje niektoré spoločenské rozmery. Ako príklad uviedol, že z ekonomického hľadiska by bolo výhodné zlúčiť dva umelecké súbory štátu, SĽUK a Lúčnicu. V praktickom živote to neprichádza do úvahy. Aj preto by vraj zverejnenie analýz spôsobilo zbytočnú paniku. "Toto (analýza, pozn. red.) je len naša malá kuchárka, ktorou sa snažíme dosiahnuť výšku úspor,“ dodal minister.

Jedinou inštitúciou, ktorej transformáciu minister zverejnil, je Slovenský pozemkový fond. Zmena sa má dotknúť jeho 33 regionálnych pobočiek. Ich činnosť by mohla prejsť na pozemkové odbory okresných úradov. "Nie je to síce totožná práca, ale na seba nadväzuje. Sídlo fondu v Bratislave sa zase môže venovať závažným rozhodnutiam, schvaľovaniu jednotlivých reštitúcií a výmenám pozemkov,“ tvrdí Kaliňák.

Podľa návrhu štátneho rozpočtu v budúcom roku by mali zaniknúť niektoré z 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Odhaduje sa úspora šesť miliónov eur. "Úrad sa často stretáva v tých istých prevádzkach s obchodnou inšpekciou či veterinou, a povedzme na rovinu, že tri organizácie na kontrolovanie sú priveľa,“ tvrdí Kaliňák. Pripúšťa, že hygienici majú aj množstvo úloh, pri ktorých musia naďalej fungovať samostatne. "Treba vytvoriť také podmienky, že kontroly budú fungovať efektívnejšie, lepšie a lacnejšie,“ pokračuje.

Ako Pravda už upozornila, aj pri hygienikoch narazil rezort vnútra na odpor. "Boli sme ministerstvom zdravotníctva ubezpečení, že o uvedenej sume, ktorá sa má ušetriť, sa budú viesť rozhovory a hľadať riešenia na elimináciu prípadného rizika znefunkčnenia Úradu verejného zdravotníctva a regionálnych úradov,“ reagovala hovorkyňa úradu Lenka Skalická.

Ďalšie zmeny pripúšťajú aj oslovené ministerstvá. Napríklad na ministerstve hospodárstva pripravujú zlúčenie Štátnej energetickej inšpekcie so Slovenskou obchodnou inšpekciou. Od januára pod seba tento rezort taktiež začlení Centrum pre chemické latky. Na ministerstve dopravy sa má päť súčasných regulačných úradov zlúčiť do dvoch. „Výsledkom týchto krokov bude ročná úspora približne milión eur, ďalšie úspory sa predpokladajú aj po priestorovom usporiadaní vzniknutých úradov,“ tvrdí hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Zánik čaká aj

Bytovú agentúru rezortu ministerstva obrany. V budúcnosti sa ráta aj so začlenením pobočiek úradov práce či Sociálnej poisťovne pod okresné úrady, ide o tzv. tretiu fázu reformy ESO. Pokračovanie reformy je plánované až do roku 2020. Po obnovení okresných úradov od októbra by v priebehu najbližších mesiacov mali postupne vznikať klientske centrá. Od januára budú v jedenástich mestách, do konca roka aj vo všetkých okresných mestách.

Pod okresné úrady by sa postupne okrem úradov práce a úradov verejného zdravotníctva mali začleniť aj úrady veterinárnej a potravinovej správy. Legislatívny návrh tretej etapy reformy ESO by malo ministerstvo vnútra predložiť v úvodných mesiacoch budúceho roka.

Šetriť sa má aj na platoch

Popri rušení úradov ráta ministerstvo vnútra v rámci reformy ESO aj so šetrením na mzdách. V budúcom roku by tak malo prispieť do štátnej kasy 32 miliónmi eur. Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že nepôjde len o prepúšťanie ľudí. "Bežne sa nám stáva, že mzdárka na úrade, ktorá má pod sebou 400 ľudí, má polovičný plat oproti inej mzdárke, ktorá má na starosti len 150 ľudí, hoci majú rovnaké vzdelanie. Toto musíme odstrániť a zjednotiť,“ vysvetľuje.

Na tieto rozdiely prichádza rezort vnútra vďaka Centrám obslužných činností, čo je osem regionálnych zariadení, ktoré majú na starosti všetky mzdové a účtovnícke operácie ministerstva vnútra. Po novom by mali slúžiť aj iným rezortom a poskytovať im analýzy, kde môžu šetriť. Časom by do systému mohli byť začlenené aj samosprávy. V budúcom roku by podľa odhadov o prácu v štátnej správe i samospráve malo prísť 2 800 ľudí. Približne tisíc z toho by malo byť z ministerstva vnútra.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ESO #Robert Kaliňák