Turistická sezóna pokračuje aj v zime

Vo Vysokých Tatrách uzatvorili niektoré turistické trasy. V Slovenskom raji, Terchovej či na iných miestach sú však chodníky pre turistov prístupné aj v zime. Treba si dávať väčší pozor a vhodne sa obliecť.

04.11.2013 15:00
vysoke tatry, turistika, cestovny ruch,... Foto: ,
V zimnom období je 37 vysokohorských turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách uzavretých.
debata (3)

Pre ochranu kamzíkov a svišťov, ale aj kvôli bezpečnosti turistov sú uzatvorené najznámejšie chodníky a trasy vo Vysokých Tatrách. „Ide o 37 úsekov turistických chodníkov, ktoré sa nachádzajú vo vysokohorskom prostredí nad pásmom lesa a vstup na tieto úseky je zakázaný,“ uvádza Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAPu. Všetky trasy sú vymenované v návštevnom poriadku a Štátne lesy ich riadne vyznačili aj informačnými tabuľami.

Furkotská dolina, Mengusovská, Tichá, Kôprová, Smutná aj Spálená sú do 15. júna budúceho roka pre turistov neprístupné. Rovnako aj výstup na Slavkovský štít, Kriváň, Kopské sedlo, Jahňací štít či Rysy. Porušenie zákazu sa trestá pokutou 66 eur, na to majú oprávnenie členovia Lesnej stráže, ako aj členovia Stráže prírody. V minulom roku riešili 1 254 prípadov, v 152 prípadoch uložili blokové pokuty v celkovej výške 1 470 eur.

Na Slovensku zostáva veľa zaujímavých miest, kam sa oplatí ísť aj v zime. Nenáročné trasy zvládnu aj menej zdatní či rodiny s deťmi.

Hrebeňovka na Rozsutec: Pohľad pre bohov

V Terchovej chodníky neuzatvárajú po celý rok. „Ak je sychravo a daždivo, tak ľudia strácajú o takýto druh relaxu záujem, ak je krásne počasie, tak fungujeme po celý rok,“ hovorí riaditeľ Združenia turizmu Jozef Mičo. Obľúbené sú najmä predĺžené víkendy.

Najobľúbenejšou trasou sú Jánošíkove diery pre ich ľahkú dostupnosť, ako aj neskutočnú krásu. Trasu zvládne aj fyzický menej zdatný človek a je vhodná aj pre rodiny s deťmi. „Je to nádherná spleť skalných útvarov, ide sa kaňonom s množstvom vodopádov a kaskád. Prechádzať ich budete po železných lavičkách, rebríkoch s využitím reťazí,“ dodáva Mičo.

Jánošíkove diery sa dajú zdolať aj pri menej... Foto: Renáta Jaloviarová
Jánošíkove diery, turistika, turisti Jánošíkove diery sa dajú zdolať aj pri menej priaznivom počasí, netreba však zabudnúť na dobrý turistický výstroj, a najmä obuv.

Jednoduchou vychádzkou je tiež výlet do Snilovského sedla, kam sa dá vyviezť lanovkou. „Pre zdatnejších odporúčam hrebeňovku z Kriváňa na Rozsutec, a to zvlášť, keď je pekné jesenné inverzné počasie, tak to je pohľad pre bohov,“ sľubuje zážitok Mičo. Obľúbenou turistickou trasou sú Veľký a Malý Rozsutec.

Na výlet sa treba dôsledne pripraviť. Ľudia by si mali naštudovať trasu, čas výstupu a výškové prevýšenie. „Ak budem šliapať 5 hodín, tak určite budem potrebovať dostatok tekutín, jedlo, nejakú sladkosť či tričko na prezlečenie,“ tvrdí Mičo. Odporúča, aby si turisti zobrali nepremokavý odev, pretože v horách sa zvykne rýchlo meniť počasie. Priemerne zdatný človek by mal podľa neho zvládnuť väčšinu trás.

Až 98 percent úrazov spôsobuje to, že ľudia podcenia oblečenie a obuv. Vybrať sa na túru v teniskách či dokonca topánkach je nezodpovednosť, hrozí vyvrtnutie členka, pri páde aj zlomeniny. K horám treba byť podľa Miča pokorný. Na túry sa dá objednať aj turistický sprievodca, závisí od počtu ľudí a trasy.

Zástupca starostu v Terchovej Marián Zajac uvádza, že v poslednom čase zaznamenali nárast turistov. „Majú k dispozícii rôzne typy ubytovania, nároční turisti si môžu vybrať pobyty v hoteloch, menej nároční zas na súkromí, v chatách či penziónoch,“ dodáva Zajac. Teraz navyše môžu využiť rôzne mimosezónne zľavy. Hlavná sezóna je tu počas leta a zimy, top sú Vianoce a Silvester. Obec návštevy turistov zvláda, pribudli obchody nielen s potravinami, ale aj s turistickým či športovým oblečením, požičovne bicyklov či lyží aj servis. Domáci výrobcovia ponúkajú hlavne výrobky zo syra, známe sú korbáčiky, ako aj rôzne suveníry z dreva či tkanín.

Treba zamieriť aj na juh

Milan Hlavatý z Klubu Slovenských turistov Banská Bystrica – Kremnička odporúča v tomto čase presunúť sa z vysokohorských túr do nižšie položených miest, kde ešte nie je sneh a dajú sa absolvovať prekrásne jesenné vychádzky. „Teraz treba zamieriť do južných častí Slovenska, je tam krásne a sú tam lepšie podmienky na turistiku,“ povedal Hlavatý. Ak si chcú turisti vychutnať oku lahodiace farby tohto obdobia, mali by si vybrať vápencové pohoria, keďže je tam kombinácia bieleho vápenca, zelených ihličnanov či žlto-červených listnatých stromov.

Vhodné sú aj nenáročné trasy do Horšianskej doliny pri Leviciach. Je to chránená oblasť s náučným chodníkom a začína sa od dedinky Krškany. Raritou tejto doliny je, že ide o 8 kilometrov dlhý kaňon v andezitovom pohorí a je tam skutočne čo obdivovať. Pekná je podľa Hlavatého aj príroda pri Lučenci, pri hrade Šomoška s kamenným vodopádom.

Turistické chodníky na Poľanu sú tiež otvorené po celý rok. „Nie sú tu obmedzenia, chodníky z Detvy a Hriňovej na Poľanu sú otvorené celoročne,“ hovorí Juraj Kalamár z Klubu slovenských turistov v Detve. Turistika je tu podľa neho dosť rozšírená, chodia miestni aj z iných regiónov. Pre tých, ktorí okolie nepoznajú, by odporúčal trasu popri 23 metrov vysokom vodopáde Bystré alebo okolo sopečnej vyvreniny Melichovej skaly. „Zvládnu to aj sviatoční turisti, hoci pri vodopádoch sú rebríky,“ dodáva.

Otvorená je aj Muránska planina. „Turistika sa tu robí aj na Silvestra, turisti chodia na Hradovú,“ hovorí Irena Milecová z Partnerstva Muránska planina – Čierny Hron. V spolupráci s turistickými oddielmi sa starajú nielen o obnovu turistických chodníkov, ale budujú aj malé oddychové miesta. Preto sem môžu chodiť aj rodiny s deťmi.

Ako sa pripraviť na túru?

  • naplánovať si turistický výlet – región, oblasť, východiskový bod
  • podrobne si naštudovať trasu, dĺžku, trvanie aj prevýšenie
  • zobrať si vodu na pitie, pri túre nad 5 hodín aj jedlo či sladkosť
  • oblečenie by malo byť vrstvené – tričko, mikina, nepremokavá bunda, dlhé nohavice (nie teplákové)
  • turistická obuv, ktorá netlačí (žiadne tenisky či topánky)
  • náhradne tričko či ponožky na prezlečenie
  • do plecniaka rukavice, čiapku, šatku okolo krku, počas túry sa môže ochladiť

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Turistika #Vysoké Tatry #malá fatra #Jánošíkove diery #Rozsutec