Údajné odpočúvanie Nicholsona podľa prokuratúry nesúvisí s Gorilou

Údajné odpočúvanie novinára Toma Nicholsona nesúvisí podľa generálnej prokuratúry s vyšetrovaním kauzy Gorila.

04.11.2013 14:56
Tom Nicholson Foto:
Tom Nicholson.
debata (4)

„Súvislosť procesných úkonov a dôkazných prostriedkov v trestnej veci poškodeného E. V. s úkonmi v trestnej veci Gorila Generálna prokuratúra SR vylučuje,“ uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová v stanovisku k medializovaným informáciám o odpočúvaní Nicholsona pri vyšetrovaní vraždy právnika Ernesta Valka. „Uverejnené informácie o tejto údajnej súvislosti považuje generálna prokuratúra za umelo vykonštruované a účelové,“ dodáva.

Denník Sme informoval, že novinára Nicholsona polícia odpočúvala legálne v kauze vraždy právnika a bývalého predsedu Ústavného súdu ČSFR Ernesta Valka, ktorého zastrelili 9. novembra 2010. Súhlas na odpočúvanie Nicholsona dali podľa zistení Sme prokurátor odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR a sudca okresného súdu Bratislava I Roland Kemény. Vyplýva to z príkazu sudcu, ktorý má denník k dispozícii. Ako dôvod na odpočúvanie polícia uviedla, že Nicholson učil Valka po anglicky. Nicholson si myslí, že Valkova vražda mohla byť len zámienkou. Zaoberal sa vtedy kauzou Gorila a v polícii je podľa neho veľa ľudí s rôznymi záujmami a jej vedenie o tom ani nemuselo vedieť. Odpočúvanie trvalo od novembra 2010 do januára 2011, keď ho polícia predčasne ukončila. Súhlas mali až do mája. Nie je známe, či získané informácie polícia využila pri vyšetrovaní.

Generálna prokuratúra pripomína, že prípravné konanie má neverejný charakter a teda informácie o informačno-technických a operatívno-pátracích úkonoch sú tajné. „Z tohto dôvodu bude garantovať zákonné a rýchle objasnenie úniku utajovaných informácií v trestnej veci poškodeného E. V.,“ dodala Tökölyová.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #gorila #Nicholson #Valko