Operácie v cudzine sú stále v rukách poisťovní

Pacienti, ktorí čakajú niekoľko mesiacov na operácie bedrových kĺbov či očí, mohli dostať šancu na rýchlejší zákrok v susednej krajine.

04.11.2013 20:00 , aktualizované: 05.11.2013 08:00
lekári, operácia, zdravotníctvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Sľubovala im to európska smernica, ktorú do zákona zakomponovalo aj Slovensko. Má to však háčik. Ministerstvo zdravotníctva vydalo zoznam zákrokov, na ktoré si bude musieť pacient vopred pýtať súhlas zdravotnej poisťovne. Ak tá súhlas nedá, liečbu v zahraničí mu neuhradí.

Zoznam zákrokov obsahuje operácie, na ktoré sú u nás dlhé čakacie lehoty. Sú to operácie očí, ortopedické, kardiologické zákroky, ale aj umelé oplodnenie. Zdravotná poisťovňa nemusí takúto operáciu odsúhlasiť, ak je možnosť absolvovať ju na Slovensku a lekár určí, že pacient môže na ňu čakať. Možnosť stanoviť si takúto podmienku dala Slovensku európska legislatíva. Má sa týkať prípadov, keď bude pacient hospitalizovaný dlhšie ako jeden deň, alebo ak ide o vysokošpeci­alizovanú či finančne nákladnú zdravotnú starostlivosť.

„V týchto prípadoch sa môže stať, že pacienti budú musieť požiadať o povolenie vopred od ich vnútroštátneho zdravotníckeho orgánu zodpovedného za úhradu nákladov za ošetrenie,“ hovorí Andrej Králik zo Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Členské štáty sú povinné zverejniť liečebné úkony, na ktoré sa takéto povolenie vzťahuje.

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej jednou z hlavných vymožeností tejto smernice v prípade nemocničnej starostlivosti je právo pacientov vybrať si svojho poskytovateľa zdravotnej starostlivosti. „Táto smernica sa vzťahuje nielen na verejných, ale aj na súkromných poskytovateľov,“ uvádza Čižmáriková. Či sa zvýši záujem o liečbu v zahraničí, zatiaľ ministerstvo zdravotníctva nevie odhadnúť.

Mnohé Slovenky, ktoré nemôžu otehotnieť, chodievali na liečbu do brnianskej kliniky. Ženy, ktoré tu chceli absolvovať liečbu, si doteraz pýtali vopred súhlas poisťovne, po prijatí smernice, budú aj naďalej. Podľa vedúcej Kliniky reprodukčnej medicíny ReproGenesis Evy Bláhovej evidujú mesačne aj 15 žien z celého Slovenska.

„Na našej klinike môže Slovenka liečbu absolvovať a ak spĺňa podmienky zdravotných poisťovní, tak im liečbu uhradia, na klinike im vystavíme doklad, čo všetko pacientka absolvovala, ona si to zaplatí a potom spätne môže žiadať poisťovňu o zaplatenie,“ uvádza Bláhová. Dodáva, že jeden cyklus oplodnenia stojí približne 1¤037 eur. Nie vždy sa podarí žene otehotnieť na prvý pokus.

Ako budú po novom postupovať zdravotné poisťovne? Tie zatiaľ tvrdia, že sa budú držať zákona. Podľa Veroniky Hauswaldovej z Union zdravotnej poisťovne žiadosť o liečbu v zahraničí neodmietnu, ak ju nebude možné poskytnúť na Slovensku.

Súhlas zdravotnej poisťovne bude pacient potrebovať, ak pôjde na operáciu bedrového kĺbu, transplantáciu rohovky, roboticky asistovanú operáciu v chirurgii, na operácie pri chorobách centrálneho nervového systému, mozgu pri epilepsii, transplantáciu pľúc, operáciu srdcových chlopní, bajpas, implantáciu trvalej mechanickej podpory srdca, sterilizáciu či transplantáciu kostnej drene. Ide všetko o finančne nákladné výkony.

„Poistencom odporúčame, aby si vždy pred cestou za nejakým ošetrením, prípadne pred operáciou v zahraničí overili vo vyššie uvedenej vyhláške, prípadne sa informovali vo svojej zdravotnej poisťovni, či nie je na tento zákrok potrebný jej súhlas,“ uvádza Dana Gašparíková zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Vyhnú sa tak podľa nej prípadným komplikáciám s uhradením zaplatených nákladov za zdravotnú starostlivosť.

Najčastejšími krajinami, kde sa Slováci v minulom roku liečili či dali operovať, sú Česká republika, Nemecko či Rakúsko. Všeobecná zdravotná poisťovňa v minulom roku udelila súhlas na liečbu 537 pacientov celkovo do 12 krajín Európskej únie. ""Najviac prípadov bolo do Českej republiky – 386, do Rakúska – 94 a do Nemecka – 29," uvádza Dana Gašparíková z najväčšej zdravotnej poisťovne.

Najčastejšie išlo o pacientov, ktorí potrebovali transplantáciu pľúc, transplantáciu pečene u detí, endovaskulárne zákroky, špeciálne genetické a metabolické vyšetrenia, liečbu gama nožom, náročné neurochirurgické operácie, špeciálne ortopedické operácie, individuálne zhotovené tvrdé kontaktné šošovky. Celkové predpokladané náklady za schválené návrhy boli vo výške viac ako 4 milióny eur.

Zdravotná poisťovňa Union za posledné tri roky uhradila na plánovanú liečbu v zahraničí priemerne ročne viac ako 1 milión 400-tisíc eur. „Najčastejšie diagnózy, ktoré sme uhrádzali, boli vrodené ochorenie rohovky, artériovenózne malformácie, epilepsie či rôzne iné vrodené poruchy,“ dodáva Veronika Hauswaldová z Union zdravotnej poisťovne.

Aj napriek obmedzeniam pre zákroky v nemocnici Králik tvrdí, že pre pacientov tieto nové pravidlá znamenajú zlepšenie ich postavenia, teda väčšiu ponuku zdravotnej starostlivosti, viac informácií a ľahšie cezhraničné uznávanie lekárskych predpisov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #operácie #pacienti #zákroky