Rezort vnútra nakupuje nové autá. Staré poslúžia obciam

Výmena vozového parku ministerstva vnútra pomôže obciam. Jeho šéf Robert Kaliňák plánuje v najbližších rokoch nakúpiť asi 1 600 nových automobilov, aby nimi nahradil autá, ktoré sú už opotrebované.

05.11.2013 09:25 , aktualizované: 20:00
Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák plánuje nakúpiť asi 1 600 nových automobilov.
debata (42)

V jednom ukončenom tendri boli zatiaľ úspešné modely, ktoré sa vyrábajú na Slovensku. Vyradené vozidlá, ktoré budú ešte funkčné, chce minister ponúknuť samosprávam. Obce to vítajú.

Rezort vnútra má dnes k dispozícii asi 8-tisíc áut a počas nasledujúcich štyroch rokov z nich chce vymeniť asi 1 500 či 1 600 za nové. Výmena sa bude týkať vozidiel starších ako osem rokov alebo tých, ktoré majú najazdených 200-tisíc kilometrov. Nakupovať sa budú dodávky, autá nižšej aj vyššej strednej triedy.

Autá nebudú slúžiť len pre potreby ministerstva. Ich počet je nadlimitovaný, pretože v prípade potreby budú môcť vozidlá využívať aj ďalšie štátne organizácie. V súťaži na dodanie 1 200 áut nižšej strednej triedy za 23 miliónov, ktorá už prebehla, boli zatiaľ úspešné modely vyrobené na Slovensku. Policajti tak budú jazdiť na autách značky Kia cee'd, Hyundai i30 či Volkswagen Golf. Súčasťou dodávky týchto áut bola aj dodávka doplnkovej výbavy, akou sú zvukové či svetelné výstražné zariadenia.

Spoločnosť Kia Motors Sales Slovensko si úspech v tendri na motorové vozidlá vysvetľuje nielen tým, že splnila všetky technické požiadavky. „V druhom kole, ktoré malo formu elektronickej aukcie, rozhodovala cena. Z druhého kola vzišli traja víťazi vrátane Kia Motors. Z modelov, ktoré uspeli v tendri, sa jedine modelový rad Kia cee'd vyrába na Slovensku,“ povedala hovorkyňa Zora Kalousková.

Ministerstvo plánuje nakúpiť aj okolo 500 veľkých viacúčelových áut s možnosťou prestavby na vozidlá so širokým využitím. „Napríklad na vozidlá na transport zadržaných osôb, na riešenie dopravných nehôd, na váženie vozidiel, pre potreby kynológov, na prepravu diplomatických osôb,“ vymenoval Peter Lazarov z tlačového odboru ministerstva. V súčasnosti rezort disponuje a prevádzkuje 600 áut tohto typu. Súčasťou obstarávania bude aj dodávka ďalších 500 vozidiel vyššej strednej triedy, kde sa budú uprednostňovať automobilky, ktoré dodajú aj doplnkové príslušenstvo či najviac používané originálne náhradné dielce. Vo vozovom parku je dnes približne rovnaký počet áut vyššej strednej triedy, aký plánujú zakúpiť.

Nie všetky vyradené vozidlá budú po úspešných tendroch ekologicky zlikvidované. Ministerstvo ich plánuje darovať samosprávam. Kedy si obce a mestá môžu posielať žiadosti, zverejní rezort na svojej webovej stránke. Obciam by to podľa ich starostov pomohlo.

V Brusne majú s vyradenými vozidlami podľa starostky Viery Krakovskej len dobré skúsenosti. „Veľmi mi to pomohlo, lebo bez techniky je obec stratená. Už štyri roky máme dve takéto vozidlá, o ktoré sme tiež vtedy žiadali. Využívajú ich hasičské zbory na pomocné záchranné práce pri požiaroch či zosuvoch pôdy,“ hovorí Krakovská. Nevýhoda takýchto áut je podľa starostky v tom, že obec musí z vlastných peňazí dovybaviť ich technické zariadenie. V porovnaní s tým, čo by dala za celé auto, ide však podľa nej o zanedbateľnú sumu. Možnosť, aby autá získali aj ďalšie samosprávy, preto víta.

Starosta obce Jarabina v okrese Stará Ľubovňa Mikuláš Kaňa už raz o vyradené vozidlo žiadal. „Bolo to ešte niekedy začiatkom roka, no nič sa neudialo. Určite by sme o vozidlo mali veľký záujem, veľmi by sa nám tu zišlo,“ hovorí. V obci sa nachádza zariadenie pre seniorov aj domov sociálnych služieb pre dospelých, a preto ho by mohli využiť aj na dovoz stravy pre klientov oboch zariadení.

© Autorské práva vyhradené

42 debata chyba
Viac na túto tému: #vnútro #automobil #Robert Kaliňák #vozový park