O Bezákovi vyjdú dve knihy

Na budúci týždeň vyjdú dve knihy rozhovorov s odvolaným trnavským arcibiskupom Róbertom Bezákom. Obe sú napísané formou rozhovorov.

05.11.2013 11:20
Bezák Foto: ,
Emeritný arcibiskup Róbert Bezák.
debata (6)

Autorkou knihy Vyznanie je novinárka Marie Vrabcová, ktorá pred tromi rokmi napísala knihu aj o Hedvige Malinovej. Ako povedala Vrabcová, kniha zachytáva celoživotný príbeh arcibiskupa Bezáka a vyjde 12. novembra. Kniha je podľa nej výsledkom rozhovorov počas deviatich mesiacov. „Nahrali sme 120 hodín rozhovorov,“ konštatovala. Kniha vychádza v slovenčine aj maďarčine.

Bezák podľa Vrabcovej v rozhovore hovorí o tom, ako a prečo sa stal kňazom, akým chcel byť biskupom, čo našiel na arcibiskupskom úrade v Trnave. „Pomenúva konkrétnych ľudí. Nie je to len všeobecné rozprávanie. Hovorí otvorene a konkrétne,“ povedala. Bezák tiež v knihe objasňuje pozadie vizitácie. Bola poslaná na arcibiskupský úrad z Vatikánu, po ktorej bol odvolaný. „Opisuje svoje odvolanie, hovorí o smútku, čo prežil, o izolácii, ale aj o tom, ako sa k nemu stavali slovenskí biskupi,“ povedala Vrabcová. Napokon Bezák hovorí aj o tom, prečo odchádza zo Slovenska.

Druhá kniha o Bezákovi vychádza vo vydavateľstve W press. Pôjde o knihu rozhovorov novinára Štefana Hríba s arcibiskupom Bezákom s názvom Medzi nebom a peklom. Podľa dostupných informácií na internete kniha vznikla ako výsledok dlhých letných rozhovorov v kláštore redemptoristov.

V knihe majú byť odpovede na otázky o Bohu, napríklad, či je žiarlivý, ale aj na to, prečo je medzi nami a ním neodstrániteľný závoj. Predmetom rozhovorov boli otázky aj o človeku, akú má napríklad človek cenu, keď pri tsunami umierajú ľudia, alebo, či na spásu stačí ľútosť v poslednej sekunde. Bezák sa v knihe vyjadruje aj k cirkvi a porozumeniu svetu.

Roberta Bezáka vysvätili za biskupa 6. júna 2009. Z riadenia Trnavskej arcidiecézy ho odvolal pápež Benedikt XVI. 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. Bezák mal podľa jeho brata v novembri odísť pôsobiť do Talianska. Uviedol to jeho brat Jozef. Podľa informácií agentúry SITA by mal Bezák pôsobiť v talianskom Busollengu neďaleko Verony v kláštore rehole redemptoristov, ktorej je členom. Redemptoristi tam spravujú Sanktuárium Márie ustavičnej pomoci. Zatiaľ však do Talianska neodišiel.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bezák #kniha #Vrabcová