Gašparovič odovzdal bulharskému prezidentovi šek na 100-tisíc eur

Prezident Bulharska Rosen Plevneliev, ktorý v utorok v Bratislave začal svoju dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska, prevzal od slovenskej hlavy štátu Ivana Gašparoviča šek na 100-tisíc eur.

05.11.2013 14:16
Gašparovič, Plevneliev Foto: ,
Prezident Ivan Gašparovič (vpravo) s prezidentom Bulharska Rosenom Plevnelievom.
debata (22)

Peniaze pôjdu na pomoc sýrskym utečencom, ktorí do Bulharska prichádzajú. „Dnes som pánovi prezidentovi odovzdal kvázi šek na 100-tisíc eur. To ale neznamená, že je to posledná pomoc. My sme pripravení pomôcť aj materiálne,“ vyhlásil Gašparovič na spoločnej tlačovej besede v prezidentom Bulharska.

„Pomôcť krajinám, ktoré zasiahla vlna emigrantov, či už je to Bulharsko, Taliansko, Malta, Francúzsko, je povinnosťou celoúnijnou alebo dokonca celourópskou. Táto naša čiastka by mala podnietiť aj tie druhé krajiny, aby sa takto zachovali,“ dodal. Rosen Plevneliev za finančnú pomoc poďakoval, peniaze podľa neho dostane Bulharský Červený kríž. „Vy, ako ozajstní priatelia Bulharska, ste dnes urobili ďalšie gesto, na ktoré nikdy nezabudneme,“ povedal.

Plevneliev pripomenul, že už pred dvomi týždňami do Sofie prišla humanitárna pomoc zo Slovenska v hodnote 30-tisíc eur. Bulharom sme darovali poľné postele, matrace, prikrývky, príbory, taniere a kanistre na vodu. „Táto pomoc je veľmi dôležitá, včasná a ďakujeme zo srdca,“ doplnil. Bulharsko v súčasnosti zápasí s nadmerným prílevom migrantov, pričom najmenej 60 percent z nich pochádza zo Sýrie. Tento rok prišlo do krajiny 8 800 utečencov, čo je oveľa viac ako ročná kapacita päťtisíc osôb. Utečenci prichádzajú do Bulharska ilegálne cez hranice s Tureckom a Gréckom.

Hlavy oboch štátov po spoločnom rokovaní tiež vyzdvihli vysokú úroveň vzťahov medi krajinami. „Vzťahy sú tradične na veľmi dobrej úrovni bez nejakých sporných otázok,“ poznamenal Gašparovič. Obrat v obchode medzi Bulharskom a Slovenskom bol podľa Gašparoviča v minulom roku 433 miliónov eur. Potenciál na obchodnú výmenu je však podľa prezidenta veľmi veľký. „Ten potenciál, kde by sme mohli rozšíriť spoluprácu, vidíme najmä u malých a stredných podnikov,“ ukončil.

Plevneliev vyzdvihol aj intenzívny dialóg na politickej úrovni. „Dynamika vo vzťahoch je veľmi dobrá a potvrdením toho je, že aj v čase krízy obrat medzi oboma krajinami stúpa,“ uzavrel.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Bulharsko #Ivan Gašparovič #Plevneliev